Svet

Nije samo Faraž: Još tri banke pod istragom jer zatvaraju račune zbog političkih stavova klijenata

Slučajevi koje ispituju nadležne britanske vlasti odnose se na "Metro banku", "Jorkširsko graditeljsko udruženje" i "Ameriken ekspres", dok je ranije objavljeno da je "Kouts" zatvorio račun Najdželu Faražu zbog njegovih političkih stavova
Nije samo Faraž: Još tri banke pod istragom jer zatvaraju račune zbog političkih stavova klijenatawww.globallookpress.com © © Dave Rushen

Britanski Trezor ispituje još tri banke zbog navoda da su zatvorile račune klijenata zbog njihovih političkih stavova, otkrio je "Telegraf".

Slučajevi se odnose na "Metro banku", "Jorkširsko graditeljsko udruženje" i "Ameriken ekspres", a detalji ispitivanja zvaničnika nisu poznati, dodaje britanski medij.

Podseća se da je nedavno otkriveno da je britanskom političaru, lideru evroskeptične stranke UKIP Najdželu Faražu zatvoren račun u "Koutsu" zbog njegovih stavova.

Navodi se da je "Metro banka" zatvorila račune povezane sa političkom strankom "Reformiši UK" 2021. godine, a i Faraž je tvrdio da je imao problema da zadrži račune svoje stranke koja se zalagala za bregzit u ovoj banci.

Nedavno je objavljeno da je pomenuta jorkširska banka zatvorila račun prečasnog Ričarda Fotergila nekoliko dana nakon što im se on žalio zbog poruka koje su mu slali povodom "Meseca ponosa", posvećenog LGBT populaciji.

Sekretar Trezora Endrju Grifit trebalo bi da pozove ove nedelje na sastanak predstavnike vodećih banaka, udruženja i kompanija koje se bave plaćanjem kako bi im preneo svoju zabrinutost zbog odnosa prema istaknutim političarima i drugim vlasnicima računa koji izražavaju političke stavove.

"Vlada je jednoglasna u oceni da banke i drugi servisi za plaćanja, koji imaju privilegovano mesto u društvu, ne bi trebalo da gase ugovore o vođenju računa na osnovu toga što njihovi korisnici koriste svoje zakonsko pravo na slobodu izražavanja", navodi se u pismu Grifita upućenom bankarima.

Prošle nedelje, trezor je najavio da će banke morati da obaveste klijente o gašenju računa najmanje 90 dana unapred, osim ukoliko nije došlo do ozbiljnog prekršaja, u kom slučaju je taj rok do 30 dana.

Radi se i na podizanju transparentnosti, kako bi klijenti dobili jasne razloge zbog čega je njihov račun zatvoren, budući da ranije za ovakav potez banke obično nisu davale nikakva obrazloženja.

Britanski "Telegraf" ranije je pisao da je Faražov račun u "Koutsu" zatvoren jer su nadležni u banci procenili da se njegova uverenja "ne poklapaju sa našim vrednostima".

image