Ekonomija

Bajden u zabludi: Bela kuća "slepa" za crveno svetlo recesije

Zvanični stav Bele kuće je da recesije u SAD nema niti će je biti, uprkos ekonomskim faktorima koji ukazuju suprotno
Bajden u zabludi: Bela kuća "slepa" za crveno svetlo recesijewww.globallookpress.com © Saquan Stimpson/Keystone Press Agency

Administracija predsednika Džozefa Bajdena ne veruje da se SAD nalaze u recesiji, niti se za recesiju spremaju, uprkos ekonomskim faktorima koji ukazuju suprotno, navode zvaničnici iz Bele kuće.

"Nismo u recesiji. Želim da budem veoma, veoma jasan po tom pitanju" izjavio je načelnik štaba Bele kuće Ron Klejn za televizijsku mrežu "MSNBC", dok je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer za istu mrežu izjavila da se administracija predsednika Džozefa Bajdena ne sprema za recesiju, prenosi "Njuzvik".

"Nema nikakvih razgovora ili priprema za recesiju jer… Pazite, trenutno imamo veoma jako tržište rada," navela je Žan-Pjer.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u zvaničnom saopštenju Bele kuće tvrdio da "iako republikanski lideri navijaju za recesiju, ekonomija SAD nastavlja da raste i otvara nove poslove, dok se cene gasa spuštaju".

Nezaposlenost u SAD porasla je za 0,2 odsto u oktobru i sada iznosi 3,7 odsto, ali se taj procenat i dalje može nazvati relativno niskim.

Međutim, "Njuzvik" ukazuje na druge faktore koji su daleko više zabrinjavajući za ekonomiju SAD.  

Smatra se da je neka zemlja ušla u recesiju ako ostvari dva kvartala negativnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), što se u SAD desilo tokom prve polovine 2022. godine.

BDP SAD porastao je za 2,6 odsto tokom trećeg kvartala 2022. godine, ali to ne mora značiti da će se rast nastaviti, navodi "Njuzvik", i dodaje da bi naknadni pad u BDP-u sad naglasio moguću recesiju.

image