Ekonomija

U Rusiji požnjeveno više od 100 miliona tona žitarica

Prema podacima Ruske državne službe za statistiku, žetva žitarica u Rusiji u neto masi u 2022. godini dostigle su rekordnih 157,7 miliona metričkih tona, uključujući 104,2 miliona metričkih tona pšenice
U Rusiji požnjeveno više od 100 miliona tona žitaricawww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Ruski poljoprivrednici su požnjeli više od 100 metričkih tona žitarica, objavilo je rusko Ministarstvo poljoprivrede u sredu.

"Proizvedeno je više od 105 miliona tona", piše u izveštaju Ministarstva, prenosi TASS.

Oni su objavili i da je oko 80 odsto državne pomoći već stiglo do poljoprivrednih proizvođača. "Taj procenat je veći nego prošle godine", naglašava se u izveštaju.

Ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev rekao je ranije da bi žetva žita u Rusiji u 2023. godini mogla da premaši 123 miliona metričkih tona, uključujući 78 miliona metričkih tona pšenice, uključujući i nove teritorije.

"Setva u Rusiji ide dobro, očekujemo dobru i, što je još važnije, uravnoteženu žetvu. Predviđamo da će obim žita u 2023. godini biti oko 123 miliona tona, a pšenice oko 78 miliona tona. To će nam omogućiti da u potpunosti obezbedimo nacionalnu prehrambenu bezbednost, a istovremeno nastavljamo snabdevanje naših prekookeanskih partnera", rekao je on.

Prema podacima Ruske državne službe za statistiku žetva žitarica u Rusiji u neto masi u 2022. godini dostigla je rekordnih 157,7 miliona metričkih tona, uključujući 104,2 miliona metričkih tona pšenice.

image