Ekonomija

Počinje nova finansijska kriza: "Mudis" smanjio kreditne rejtinge evropskih banaka

Akcije evropskih banaka pale su za skoro 25 odsto u odnosu na period pre početka rusko-ukrajinskog sukoba u februaru, piše Rojters
Počinje nova finansijska kriza: "Mudis" smanjio kreditne rejtinge evropskih banakawww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Međunarodna agencija "Mudis" smanjila je kreditni rejting banaka u Nemačkoj, Italiji i četiri druge zemlje sa "stabilnih" na "negativne", usled energetske krize u Evropi i visoke stope inflacije, javlja Rojters.

Pad rejtinga odnosi se i na bankarske sektore u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj, a iz agencije su saopštili da je reč o zemljama koje su najizloženije riziku od inflacije cene energije i moguće racionalizacije energije.

"Očekujemo da će se uslovi poslovanja dalje pogoršavati", dodali su iz agencije.

Akcije evropskih banaka pale su za skoro 25 odsto u odnosu na period pre početka rusko-ukrajinskog sukoba u februaru, podseća Rojters, a iz agencije "Mudis" naveli su da očekuju pad kvaliteta bankarskih kredita, profitabilnosti i pristupa finansiranju.

"Rast cena će uticati na kreditnu sposobnost mnogih preduzeća i domaćinstava, što će dovesti do formiranja novih problematičnih zaduživanja", navela je Luiz Velin iz agencije "Mudis".

Kada je reč o britanskim i austrijskim bankama, predviđanja su da će one ostati stabilne, dok u Nemačkoj vladine mere za podršku privredi neće u potpunosti moći da reše izazove sa kojima se suočavaju kompanije i potrošači.

"Nemačka ekonomija će ući u recesiju", saopštili su iz agencije i dodali da Italiji preti period stagflacije, te da italijanska privreda neće rasti 2023. godine.

Poljskoj predstoji stagnacija privrednog rasta sledeće godine u kombinaciji sa velikim porastom kamatnih stopa i inflacije što će "ograničiti mogućnost rasta", navedeno je u analizi.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard prošle nedelje je poručila da ECB mora da nastavi sa podizanjem kamatnih stopa kako bi se izborila sa inflacijom, čak i po cenu ulaska evrozone u recesiju.

"Naše opredeljenje je stabilnost cena i to moramo da ostvarimo koristeći sve alate koje imamo na raspolaganju. Odlučni smo da učinimo ono što je neophodno da inflaciju vratimo na ciljani nivo od dva odsto", rekla je Lagard.

image