Ekonomija

Udeo BRIKS-a u svetskom BDP-u dostići će 30 odsto nakon proširenja

Proširenje tog formata najviše će se osetiti na polju proizvodnje nafte, pošto će udeo zemalja BRIKS-a u tom sektoru skočiti sa 18 na 40 odsto
Udeo BRIKS-a u svetskom BDP-u dostići će 30 odsto nakon proširenja© Tanjug/Gianluigi Guercia/Pool via AP

Udeo zemalja BRIKS-a - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike - u svetskom BDP-u dostići će 30 odsto u januaru kada se tom formatu bude priključilo još šest država, pokazuje istraživanje Državne banke Indije.

BRIKS-u će se početkom januara pridružiti Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Njihov ukupan udeo u svetskoj privredi iznosi oko šest odsto.

Kada je reč o BRIKS-u, u njemu ekonomski dominira Kina, koja čini oko 70 odsto ukupnog BDP-a tog formata. Za njom slede Indija sa 13 odsto, Rusija sa osam, Brazil sa sedam i Južna Afrika sa dva odsto ukupnog BDP-a.

Kada sa šest novih članica bude priključilo BRIKS-u početkom sledeće godine, Saudijska Arabija će činiti oko četiri odsto BDP-a tog formata, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Argentina oko dva odsto i Iran oko jedan odsto. 

Udeo Etiopije u ukupnog BDP-u BRIKS-a biće zanemarljiv, pokazuje istraživanje indijske banke.

Proširenje tog formata najviše će se osetiti na polju proizvodnje nafte, pošto će udeo zemalja BRIKS-a u tom sektoru skočiti sa 18 na 40 odsto.

Udeo BRIKS-a u globalnoj robnoj trgovini će porasti sa 20 na 25 odsto, a udeo globalne trgovine uslugama sa 12 na 15 odsto, saopštila je banka i dodala da će se njihov udeo u globalnim deviznim rezervama povećati na 45 odsto.

Dodavanjem šest novih članica grupi BRIKS, ona će 2024. godine pokrivati 46 odsto svetske populacije.

Odluka o pristupanju Argentine, Egipta, Etiopije, Irana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u BRIKS, doneta na samitu te organizacije u Johanesburgu, stupiće na snagu 1. januara 2024. godine.

image