Ekonomija

Alarmantna situacija u Evropi: Polovina roditelja jede manje da bi prehranili decu

Više od polovine ispitanika istraživanja kaže da im je opala kupovna moć u poslednje tri godine
Alarmantna situacija u Evropi: Polovina roditelja jede manje da bi prehranili decu© Keystone Press Agency/Andy Barton

Svaki četvrti Evropljanin svoju finansijsku situaciju opisuje kao "nesigurnu", a 80 odsto njih je već bilo prinuđeno da donese teške odluke pri kupovini, navodi se u istraživanju nevladine organizacije "Sekur popular", prenosi "Gardijan".

Pod nesigurnom, podrazumeva se finansijska situacija "u kojoj bi jedan neočekivani trošak mogao da promeni sve".

Istraživanje je sprovedeno u šest zemalja (Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Poljska i Velika Britanija), a rezultati pokazuju da u Evropi vlada alarmantno stanje usled visoke stope inflacije i sve većih cena energenata.

Više od polovine ispitanika je reklo da im je opala kupovna moć u poslednje tri godine, najviše zbog visokih cena hrane i goriva.

Najteže je pogođena Grčka u kojoj 68 odsto građana navodi da im je kupovna moć "značajno" ili "donekle" opala od 2019. godine, a nju prate Francuska (63 odsto), Italija (57), Nemačka (54), Velika Britanija (48) i Poljska (38 posto).

Trećina Evropljana preskače jedan obrok

Većina ispitanika je morala da smanji troškove za putovanja, 47 odsto njih je štedelo na grejanju, dok je 42 odsto građana pozajmljivalo novac od prijatelja. Oko 40 odsto Evropljana je bilo prinuđeno da nađe još jedan posao, a posebno zabrinjava podatak da je 29 odsto njih preskakalo bar jedan obrok.

Nešto manje od 30 odsto ispitanika je u strahu da će ostati bez krova nad glavom, a čak 55 odsto Evropljana smatra da će se u narednim mesecima suočiti sa "značajnim" ili "donekle značajnim" rizikom od pada u finansijsku nesigurnost, pri čemu je svaki peti ispitanik tu mogućnost ocenio kao veoma verovatnu.

Najzabrinutiji su građani Italije i Francuske gde je oko 70 odsto njih veoma ili donekle zabrinuto.

Prvo se odriču frizera

Kriza je posebno pogodila roditelje. Skoro tri četvrtine njih u ovih šest zemalja je moralo da smanji troškove za aktivnosti u slobodno vreme, frizera i odeću kako bi očuvali kvalitet života dece.

Gotovo polovina roditelja redovno manje jede kako bi prehranili decu, dok je 66 odsto njih reklo da su morali da ograniče aktivnosti dece, uključujući izlete i putovanja za praznike. Sličan broj roditelja je zabrinut da neće moći da zadovolji potrebe svoje dece, a trećina ispitanih je rekla da već ne može da im obezbedi raznovrsnu hranu.

Rezultati istraživanja su ukazali i na velike razlike između zemalja u pogledu grupa koje su najviše izložene riziku od siromaštva. Dok su u Nemačkoj to penzioneri (61 odsto), u Italiji (57 odsto) su mladi, a u Velikoj Britaniji najranjivija grupa su samohrani roditelji (55 odsto).

image