Ekonomija

Inflacija u EU porasla za više 40 odsto, Nemačka među najteže pogođenim članicama

Najveći skok proizvođačkih cena zabeležen je u energetskom sektoru gde stopa inflacije iznosi 105,3 odsto
Inflacija u EU porasla za više 40 odsto, Nemačka među najteže pogođenim članicamawww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Inflacija proizvođačkih cena je u EU za 41,4 odsto u odnosu na septembar prošle godine dok evrozona beleži porast stopa inflacije od 41,9 odsto, ukazuju novoobjavljeni podaci evropske kancelarije za statistiku Evrostat.

Najviše stope inflacije beleže Bugarska (+78,2 odsto), Mađarska (+67,5 odsto) i Rumunija (+62,9 odsto).

Nemačka, najveća industrijska sila u Evropi, nalazi se među zemljama EU sa najvišim stopama inflacije, te su u njoj proizvođačke cene u odnosu na prethodnu godinu porasle za 46,9 odsto.

Najveći skok proizvođačkih cena zabeležen je u energetskom sektoru gde stopa inflacije iznosi 105,3 odsto u EU i 108,2 u evrozoni.

Cene repromaterijala u EU porasle su za 19,1 odsto, cene robe sa kratkim rokom trajanja za 16,5 odsto, cene robe sa neograničenim rokom trajanja za 10,1 odsto, dok su cene kapitalnih proizvoda porasle za 7,9 odsto.

U evrozoni, cene repromaterijala porasle su za 19 odsto, cene robe sa kratkim rokom trajanja za 15,2 odsto, cene robe sa neograničenim rokom trajanja za 9,8 odsto, dok su cene kapitalnih proizvoda porasle za 7,6 odsto.

Niz uzastopnih sankcija koji je EU nametnula Rusiji od početka vojne operacije u Ukrajini uveliko je doprineo tekućoj energetskoj krizi koja već ima drastične efekte na evropsku industriju.

Budući tradicionalno zavisna od ruskog gasa, nemačka industrija posebno je pogođena ovim razvojem događaja, pa tako 52 odsto nemačkih kompanija očekuje pogoršanje u poslovanju tokom naredne godine, ukazuju istraživanje Asocijacije nemačkih privrednih i industrijskih komora (DIHK), što predstavlja najsumorniju prognozu od kako DIHK radi svoja istraživanja od 1985. godine.

"Kompanije su zabrinute da najgore tek dolazi," izjavio je direktor DIHK-a Martin Vansleben.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner