Svet

Plan nemačkog ministra za rasterećenje potrošača nerealan: Ko ih uopšte sprovodi?

U Saveznom udruženju za energetiku i vodoprivredu (BDEV) smatraju da su ovi planovi neostvarivi
Plan nemačkog ministra za rasterećenje potrošača nerealan: Ko ih uopšte sprovodi?© Foto: Tanjug/AP (Markus Sćreiber)

Nemačka savezna vlada želi da rastereti potrošače zbog visokih cena struje već od januara, ali u Saveznom udruženju za energetiku i vodoprivredu (BDEV) smatraju da su ovi planovi nerealni. 

U udruženju se pozivaju na model smanjenja cene gasa, koji će takođe kasnije stupiti na snagu.

Ministar ekonomije Nemačke Robert Habek želi da obezbedi finansijsku pomoć potrošačima električne energije ranije nego što se očekivalo, prenosi "Špigl", ali u udruženju za ovu inicijativu političara iz redova Zelenih tvrde da nije izvodljiva.

Nije poznato ko sprovodi ove procedure

Generalni direktor udruženja Kerstin Andrea rekla je da sprovođenje ove inicijative treba da izvrši kupac na isti način kao i smanjenje cene gasa, koje će stupiti na snagu tek 1. marta 2023. godine. 

Habek je ranije izjavio za "Handelsblat" da rasterećenje cene struje mora da počne najkasnije u januaru, to je ono čemu težimo. 

Andrea je rekla da još nije utvrđeno koji organi i po kojoj proceduri bi trebalo da oduzimaju "slučajnu dobit" električnim kompanijama, što bi trebalo iskoristiti za rasterećenje potrošača.

Ona je dodala da je "model koji je nedavno predložila savezna vlada izuzetno složen za sprovođenje" i da ga "ne mogu tehnički ni organizaciono sprovesti dotične kompanije".

image