Ekonomija

Početak nove ere: Kina postaje najveći svetski izvoznik automobila

Analitičari očekuju da će Kina godinama zadržati poziciju vodećeg izvoznika
Početak nove ere: Kina postaje najveći svetski izvoznik automobilaGetty © Lintao Zhang / Staff

Kina će ove godine prestići Japan i postati najveći svetski izvoznik automobila, a taj prelomni trenutak označava kraj decenija dominacije evropskih, američkih, japanskih i južnokorejskih grupa, piše "Fajnenšel tajms".

Višegodišnje podržavanje industrije i ulaganja privatnog sektora povećali su konkurentnost Kine. Domaći proizvođači, uključujući šampiona električnih vozila BID, sada nadmašuju strane proizvođače automobila i ciljaju na inostrana tržišta.

Kineski godišnji izvoz vozila, koji je premašio izvoz Južne Koreje 2021. i Nemačke 2022, sada je na putu da nadmaši ovogodišnji japanski, prema podacima "Mudisa".

Analitičari očekuju da će Kina godinama zadržati svoju vodeću poziciju. Prema predviđanjima konsultantske kuće "Aliks partners", inostrana prodaja automobila koje proizvode kineske kompanije dostići će 9 miliona do kraja decenije, čime će njihov globalni tržišni udeo biti povećan na 30 odsto 2030. godine, sa 16 odsto 2022. godine.

Kineski izvoz automobila uglavnom je usmeren na tržišta u razvoju u Evropi i Aziji, pokazuju podaci "Automobilitija", a Rusija je ove godine glavna destinacija ove godine.

Očekuje se da će se izvozni talas intenzivirati kako kineska električna vozila, koja su znatno jeftinija od drugih, stvore sebi mesto, posebno u Evropi, kaže Jukijan Ding, analitičar HSBC-a iz Pekinga.

Analitičari ipak upozoravaju da kompanije koje izvoze iz Kine moraju da se izbore sa pogoršanjem geopolitičkih tenzija i ograničenom prepoznatljivošću brenda, kao i sa rastućim protekcionizmom i potrošačkim nacionalizmom.

image