Ekonomija

Nemački građevinari upozoravaju na krizu: Nemamo nove narudžbine

Udeo građevinskih firmi koje su prijavile nedostatak novih porudžbina porastao je na 44,2% u avgustu
Nemački građevinari upozoravaju na krizu: Nemamo nove narudžbine© Sean Gallup

Otkazani građevinski projekti i finansijski problemi među stanodavcima i građevinarima u Nemačkoj dostigli su najviši nivo od ponovnog ujedinjenja pre tri decenije, pojačavajući građevinsku krizu u najvećoj ekonomiji Evropske unije, piše "Fajnenšel tajms".

Pogođene rastućim kamatnim stopama, rastućim troškovima i slabijom tražnjom, 20,7 odsto građevinskih kompanija reklo je da su bile prinuđene da odustanu od projekta u avgustu, u odnosu na 18,9 odsto u prethodnom mesecu, prema istraživanju u 500 preduzeća koje su sproveli istraživači Instituta Ifo u Minhenu.

"Iz meseca u mesec se povećava verovatnoća da će sve više i više firmi prestati sa poslovanjem", rekao je Klaus Volrabe, šef istraživanja, upozoravajući da skoro 12 odsto kompanija za stambenu izgradnju prijavljuje poteškoće u finansiranju, što predstavlja najviši nivo od početka istraživanja pre 32 godine.

Procenat građevinskih kompanija koje su prijavile nedostatak novih porudžbina takođe je porastao na 44,2 odsto u avgustu, sa 40,3 odsto u prethodnom mesecu i 13,8 odsto pre godinu dana.

Volrabe je rekao da je kriza bila posebno ozbiljna među uglavnom manjim građevinskim kompanijama koje se fokusiraju samo na izgradnju kuća.

"Neka preduzeća se već bore da drže glavu iznad vode. Srećom, mnoge firme pokrivaju i druge aspekte u građevinarstvu — puteve, komercijalnu izgradnju. Ovo omogućava firmama da se na neki način diversifikuju", rekao je Volrabe.

Rastući troškovi pozajmljivanja, nakon neviđenog rasta kamatnih stopa Evropske centralne banke u protekloj godini, potisnuli su potražnju za novim hipotekama i smanjili cene kuća.

Istovremeno, inflacija je naglo podigla troškove izgradnje novih domova. Nemački troškovi izgradnje veći su za 38,5 odsto nego pre nego što je pandemija udarila početkom 2020. Ifo je rekao da su oštriji propisi o energetskoj efikasnosti takođe smanjili vladine subvencije za građevinare.

Nekoliko nemačkih investitora podnelo je zahtev za stečaj u poslednjih nekoliko nedelja.

Zajedno sa višim troškovima zaduživanja i slabijim rastom — očekuje se da će se nemačka privreda ove godine smanjiti — to je dovelo do oštrog pada novih građevinskih dozvola u zemlji, koje su u drugom kvartalu pale za 34 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Anketa menadžera nabavke u ovom sektoru, koja je objavljena prošle nedelje, sugeriše da je oživljavanje aktivnosti građevinarstva kompenzovalo najveći pad nemačke građevinske aktivnosti u poslednjih više od 13 godina.

Volrabe je rekao da mnoge firme žive od trenutnog iznosa porudžbina dobijenih pre porasta kamatnih stopa. On je upozorio da većina nemačkih građevinskih kompanija očekuje dalje smanjenje novih poslova u narednih šest meseci.

Prošle godine u Nemačkoj je izgrađeno samo 295.300 stanova, što je daleko od cilja vlade da izgradi 400.000 domova godišnje. Rukovodioci industrije očekuju da će brojke za ovu i sledeću godinu biti još niže, što predstavlja loše vesti u zemlji koja se suočava sa nedostatkom od 700.000 domova, prema Nemačkoj federaciji za imovinu.

image