Ekonomija

Šolc negira ekonomsku dijagnozu: Nemačka nije bolesnik Evrope

Negirajući da je Nemačka u krizi, Šolc je ipak priznao da zemlja "doživljava slab rast"
Šolc negira ekonomsku dijagnozu: Nemačka nije bolesnik EvropeGetty © Maja Hitij/Getty Images

Nemačka ekonomija slabi, ali ne zaslužuje nadimak "bolesnik Evrope", ocenio je kancelar Olaf Šolc.

Britanski "Ekonomist" je u članku naslovljenom "Da li je Nemačka ponovo bolesnik Evrope?" iz prošlog meseca kritikovao spor ekonomski rast i birokratski konzervativizam Nemačke, ujedno pozvavši na hitne reforme i povećanje ulaganja u privredu i infrastrukturu.

"U tekstu se u suštini preporučuje preuzimanje 100 do 200 milijardi evra dodatnog duga svake godine. Ali ja kažem: Ne! Ulaženje u beskrajne dugove ne rešava naše probleme, ali stvara nove", naglasio je on, komentarišući ovaj članak u intervjuu za "Velt am Zontag".

Negirajući da je Nemačka u krizi, Šolc je ipak priznao da zemlja "doživljava slab rast."

Moskva je, sa druge strane, u više navrata isticala da je EU sama odgovorna za mnoge od svojih ekonomskih jada, pošto njihov razlog leži u "nezakonitim" sankcijama bloka uvedenim Rusiji zbog pokretanja Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Šolc je istakao da Berlin čini sve što je u njegovoj moći da oživi nacionalnu ekonomiju, tako što se u velikoj meri oslanja na obnovljive izvore energije, istovremeno tvrdeći da vlasti čine sve što je potrebno kako bi se "džungla propisa raščistila."

Nemački Savezni zavod za statistiku izvestio je prošlog meseca da je privreda zemlje stagnirala u drugom kvartalu 2023. nakon pada od 0,1% u prvom kvartalu.

Prema analitičkoj kompaniji "Statista", predviđa se da će se nemačka privreda smanjiti za 0,11% u 2023. nakon rasta od 1,78% u 2022. godini.

image