Ekonomija

"Špigl": Kraj nemačkog ekonomskog blagostanja

Ekonomski bogate godine su prošle, a Nemačka gotovo da ih nije iskoristila da se osposobi da bude otporna na krize – tako je nemački list ocenio situaciju u najvećoj privredi Starog kontinenata
"Špigl": Kraj nemačkog ekonomskog blagostanjawww.globallookpress.com © Marcus Brandt

Dugi niz godina nemačka privreda bila je u usponu i vlada je delila milijarde. Međutim, propustila je priliku za neophodnu modernizaciju i sada vidimo kuda nas je to odvelo, piše nemački "Špigl".

"Mnogo toga nedostaje: inventivnost, radnici, rezerve energenata, transportna infrastruktura. Očigledno da nismo dovoljno iskoristili period blagostanja koji je iza nas", navodi list.

Ekonomski motor zemlje radio je vrlo dobro 15 godina. Od finansijske krize 2008. poreski prihodi su porasli za skoro 50 odsto, broj zaposlenih koji plaćaju doprinose bio je veći nego ikad pre, a izvozni suficit je, takođe, godinama beležio rekord za rekordom. "Dobri prinosi globalizovane ekonomije održavali su poresku kasu", rekao je za nemački list Klaus Ginter Dojč, glavni ekonomista u Federaciji nemačke industrije (BDI).

"Zemlja uljuljkana u blagostanju nije htela da se bavi neophodnim strukturnim promenama. Zato će rezerve fondova socijalnog osiguranja uskoro biti iscrpljene. Klinike i građevinske kompanije ostaju bez osoblja. A zemlja posebno kaska kada je reč o energetskoj tranziciji", piše "Špigl".

Otkako su cene energenata eksplodirale i život postao dramatično skuplji, društvo je osetilo krhkost nemačke ekonomije. Recesija je izvesno na pomolu, a ne zna se koliko će biti ozbiljna. Stručnjaci očekuju i do pet odsto manju ekonomsku proizvodnju nego što se predviđalo početkom 2022. Nazire se "ogromni gubitak prosperiteta", upozorava BDI.

Brzog poboljšanja neće biti, ako ni zbog čega drugog, onda zato što zemlji nedostaju radnici. Teško da postoji grana industrije koja očajnički ne traži ljude. Ekonomski bogate godine su prošle, a Nemačka gotovo da ih nije iskoristila da se osposobi da bude otporna na krize, tvrdi "Špigl".

Tek je novonastala energetska kriza pokrenula državu. "Potrebna je strukturna promena u skoro svim oblastima", izjavio je prvi čovek Instituta za ekonomska istraživanja Marsel Fračer. "Istovremenost" problema to otežava. Fračer poziva na "velika ulaganja u budućnost – kako u ekonomsku, tako i u ekološku transformaciju".

Šta se sprema Nemačkoj? Hoće li ponovo postati "bolesnik Evrope", kako je "Ekonomist" svojevremeno nazvao Saveznu Republiku? Ili ima još dovoljno snage za novi početak, na primer kao globalna inženjerska laboratorija za klimatski neutralan ekonomski model?, pita se "Špigl" i konstatuje da ovu zemlju čeka mnogo posla.

Energija, infrastruktura, kvalifikovani radnici, digitalizacija – u mnogim oblastima bivši svetski šampion u izvozu zaostao je na međunarodnoj sceni. Međutim, postoje "najbolji uslovi za promene". Državni budžet je i dalje u daleko boljem stanju nego u mnogim drugim državama, pravni okvir je dobar, industrijska baza netaknuta. U svakom slučaju do sada, zaključuje "Špigl".

image
VV inauguration
banner