Ekonomija

Za državnu pomoć od 10.000 dinara prijavljeno 1,1 milion dece: Isplata sledeće nedelje

Prijavilo se 840.000 roditelja, majki i samohranih očeva, što pokazuje da smo na pravi način napravili ovu meru i primenili je u pravom trenutku, rekao je ministar finansija Siniša Mali
Za državnu pomoć od 10.000 dinara prijavljeno 1,1 milion dece: Isplata sledeće nedeljewww.globallookpress.com © Silas Stein

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je prijava za novčanu pomoć od 10.000 dinara za decu završena noćas i da je za ovaj vid pomoći prijavljeno 1.100.668 najmlađih.

Mali je naveo da će taj iznos 25. i 26. septembra biti isplaćen.

"Prijavilo se 840.000 roditelja majki i samohranih očeva, što pokazuje da smo na pravi način napravili ovu meru i primenili je u pravom trenutku. Septembar je, krenula je škola, svima treba neka pomoć. Ovo je dodatni način da se borimo protiv inflacije", rekao je Mali za TV Pink.

Ministar je govorio o pomoći koju država izdvaja za građane, cenama namirnica, platama i penzijama.

Govoreći o namirnicama koje su na sniženju, u okviru akcije "Bolja cena", Mali je istakao da je prilikom jučerašnje kupovine uštedeo čak 1.000 dinara.

"To je dodatnih 16 proizvoda na onih deset. Već imamo ukupno 26 kategorija proizvoda koji su na sniženju. Mnogo mi je važnije bilo da pokažemo građanima da se borimo za životni standard. Svakodnevno se borimo da umanjimo posledice krize, da smanjimo inflaciju, limitiramo kamatne stope", kazao je Mali.

On je istakao da će se ići na povećanje plata i penzija, kao i da će od januara meseca prosečna penzija biti 390 evra.

"Za najstarije sugrađane idemo sa još jednom jednokratnom pomoći od januara, kao što je predsednik Vučić obećao, u iznosu od 20.000 dinara", rekao je Mali.

On je istakao da je država, uprkos krizi, sačuvala makroekonomsku stabilnost, zato i može da ispuni svako obećanje koje je dato.

"Imamo povećanje plata u javnom sektoru, sledi i povećanje za 10 odsto od januara. Penzije će u Srbiji, zaključno sa januarom, porasti 56,1 odsto. Imaćemo u decembru prosečnu platu u Srbiji 840 evra", dodao je ministar.

image