Ekonomija

Evropu na proleće čeka najgora dizel kriza

Zalihe goriva najniže u poslednjih 12 godina
Evropu na proleće čeka najgora dizel krizawww.globallookpress.com © Daniel Bockwoldt/dpa

Zalihe dizel goriva u severozapadnoj Evropi biće najniže u poslednjih 12 godina početkom proleća, prema prognozi konsultantske kuće "Vud Mekenzi".

Kako prenosi "Blumberg", predviđa se da će zalihe, koje će biti dopunjene u januaru i februaru, u martu pasti na najniže cene zabeležene za bilo koji mesec još od 2011. godine.

S obzirom da je Evropska unija najavila da će se početkom februara prekinuti sa pomorskim isporukama ruskog goriva već teška situacija, sa snabdevanjem kontinenta energentima zbog sankcija koje je Brisel uveo Moskvi, još više će se pogoršati.

Niže zalihe povećale su marže za rafinerije nafte i intenzivirale proizvodnju evropskih operatera, rekao je glavni analitičar kompanije "Vudmak", Džejms Barli. Zbog toga, konsultantska kuća očekuje da će dnevna prerada sirove nafte u severozapadnoj Evropi porasti za 420.000 barela ovog meseca, dostižući 6,14 miliona.

"Očekujemo da će veća proizvodnja i dalje biti podržana jakim neto maržama u gotovini i očekujemo da će zalihe benzina/dizela na kraju decembra dostići skoro tri miliona barela", rekao je Barli.

S obzirom da je Rusija i dalje daleko najveći spoljni snabdevač Evropske unije dizel gorivom - koje se doprema morskim putem,može se očekivati nagli pad zaliha krajem zime.

Deo problema dostupnosti dizela u Evropi i Sjedinjenim Državama leži u strukturi tržišta fjučersa. Berzanski podaci pokazuju da su brze isporuke skuplje od istog goriva koje se isporučuje kasnije. To obeshrabruje države da gomilaju zalihe, jer trgovci verovatno mogu da prodaju danas po boljoj ceni nego što će moći kasnije.

image