Ekonomija

Novi pregovori Vašingtona i Brisela o trgovini? Šolc da ne "čačka mečku"

SAD i EU jednoglasno odbacili predlog nemačke vlade o novim pregovorima o transatlantskoj trgovini
Novi pregovori Vašingtona i Brisela o trgovini? Šolc da ne "čačka mečku"www.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Predlog Nemačke da počne nove trgovinske pregovore sa SAD naišao je na negodovanje Vašingtona i Brisela, zbog gorkog ukusa koji su ostavili slični pregovori iz perioda od 2013. do 2016. godine, kao i rastućih tenzija u ekonomskim odnosima Amerike i Evrope.

Nemačka vlada predložila je prošle nedelje da se EU vrati pregovorima o trgovini sa SAD.

"Politiko" ukazuje da može predstavljati pokušaj smanjenja tenzija izazvanih ekonomskim olakšicama koje je predsednik SAD Džozef Bajden obasuo proizvođače u svojoj zemlji, a za koje Berlin, Pariz, i druge vlade EU smatraju da narušavaju jednakost američkog i evropskog tržišta.

Evropska komisija odbacila je predlog Šolcove vlade u saopštenju gde se navodi da "obnova transatlantskog trgovinskog sporazuma nije na dnevnom redu".

U Vašingtonu je nemački predlog naišao na sličnu reakciju.

Trgovinsko predstavništvo SAD saopštilo je da je sada akcenat na "osnaživanju trgovinskih veza sa transatlantskim saveznicima, uključujući Nemačku", putem Saveta za trgovinu i tehnologiju, diplomatskog foruma koji predstavlja fleksibilniju alternativu transatlantskom trgovinskom sporazumu.

Ni Savet za trgovinu i tehnologiju (TTC), međutim, ne podržavaju sve strane. "Ljudi se pitaju da li će i on dovesti do značajnih rezultata", ukazala je predstavnica Privredne komore SAD Mardžori Čorlins.

Postoji određena doza ironije u nemačkom predlogu, smatra "Politiko", budući da je negodovanje u Berlinu, i to od strane Šolcove Socijaldemokratske stranke, u velikoj meri doprinelo napuštanju ideje transatlantskog trgovinskog sporazuma.

"Slobodna trgovina u transatlantskom regionu je fantastična ideja u geopolitičkom, a možda i u ekonomskom smislu," izjavio je član Evropskog centra za međunarodnu političku ekonomiju (ECIPE) Fredrik Erikson, ali dodaje i da ta ideja "nije nimalo realna".

Tenzije između američkog i evropskog tržišta

Ekonomske olakšice koje je Vašington omogućio domaćoj industriji električnih automobila putem Akta o redukciji inflacije, dovele su do ozbiljnog kaskanja evropskih proizvođača iza američkih i kineskih, što "Politiko" ocenjuje da može dodatno ugroziti evropsku ekonomiju već osakaćenu posledicama sankcija koje su EU uvele Rusiji od početka vojne operacije u Ukrajini, te ekonomskom i energetskom krizom.  

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je u ponedeljak oštro kritikovao SAD zbog ekonomskih olakšica koje je Bajdenova administracija uvela industriji i pozvao EU da odgovori jedinstveno – što ne isključuje tužbu Amerike Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ukazao je Le Mer.

Ekonomskim tenzijama između SAD i EU uveliko je doprinela i rastuća zavisnost Evrope od američkog gasa, koja je počela da se razvija nakon uvođenja sankcija Rusiji. Le Mer je prethodno kritikovao Vašington zbog previsokih cena po kojima prodaje gas Evropi.

"Politiko" ocenjuje da je slučaj tužbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji malo verovatan, budući da EU i SAD i dalje nastoje da projektuju ideju ujedinjenog fronta protiv ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Dalje se postavlja pitanje kako će rezultati američkih međuizbora uticati na ekonomske odnose SAD i EU.

Trenutno je, međutim, očigledno da u Evropi raste nezadovoljstvo zbog pravca kojim ide ekonomsko partnerstvo Evrope i Amerike.

Akt o redukciji inflacije "je najbolji primer toga kako oni gledaju na stvari," ukazao je neimenovani evropski zvaničnik za "Politiko", i dodao da "ako imate prijatelja i saveznika koji stoji uz vas, onda mu ne lupate šamare."

image