Ekonomija

Zbog energetske krize Nemci i bez para i bez božićne guske

Privreda je za tri godine izgubila više od 100 milijardi evra, što je gubitak od tri odsto godišnjeg ekonomskog autputa
Zbog energetske krize Nemci i bez para i bez božićne guskewww.globallookpress.com © monica-photo via www.imago-image/www.imago-images.de

Nemačka privreda je zbog energetske krize izgubila više od 100 milijardi evra, navodi se u izveštaju jednog od najvećih nemačkih ekonomskih tink tenkova, "Ifo instituta za ekonomska istraživanja".

Samo ovogodišnji gubici zbog nestašice gasa, biće nešto manji od dva odsto godišnjeg ekonomskog autputa Nemačke, ili oko 64 milijarde evra.

Prošle godine "u vetar" je otišlo oko 35 milijardi evra, a za sledeću godinu zbog porasta cena gasa usled tenzija sa Rusijom, predviđa se manjak od još devet milijardi.

"Ukupno ovo nam daje više od 100 milijardi evra, odnosno to je gubitak od čak tri odsto godišnjeg ekonomskog autputa. Ta brojka je bila veća samo u doba druge naftne krize od 1979 do 1981. godine. Tada je gubitak ekonomske proizvodnje iznosio četiri procenta", rekao je šef Odeljenja za ekonomske prognoze "Ifo instituta" Timo Volmeršojzer.

Izgubiti Rusiju kao dobavljača, upozorava on, znači da će cene energije verovatno ostati visoke i na duži rok.  

Nemačka vlada primenila je širok spektar ekonomskih grantova i mera ne bi li smanjila skok cena, ali kako dodaje ovaj istraživač, budući da su troškovi zapravo izvan nemačke države malo je toga što može da se uradi uslovima domaće ekonomske politike kako bi se situacija "spasila".

"Mere državne podrške ne mogu promeniti nivo gubitka realnog dohotka. Sve što mogu da urade je da utiču na to koji deo gubitaka snose koje grupe stanovništva", rekao je ekonomista.

Volmeršojzer upozorava i da postoji opasnost da zemlja preduzme mere koje će samo produžiti bol izazvan krizom, ili čak troškove prebaciti na buduće generacije.

A, sudeći prema rezultatima nedavno objavljenog "Bildovog" istraživanja mnogi ljudi u Nemačkoj već osećaju posledice trenutne krize.

Tako gotovo jedna od tri anketirane osobe u zemlji nema viška sredstava da svojim najmilija pokloni nešto ovog Božića.

Kada se anketiraju samo pojedinci sa mesečnim prihodom manjim od 2.000 evra taj udeo raste na nešto manje od polovine ispitanih.

Cena tradicionalne božićne guske koja je u smislu kulturnog značaja u velikoj meri ekvivalentna ćurki koja se peče za Dan zahvalnosti, porasla je za 35 procenata u odnosu na prošlu godinu.

To znači da će mnoge porodice koje ropću ne bili uopšte zagrejale svoje kuće, ove godine, ostati bez svoje guske.

image