Ekonomija

Rekordna inflacija u Norveškoj za poslednjih 35 godina

Inflacija u jednoj od najnaprednijih nordijskih zemalja mnogo je veća nego što su predviđali analitičari i ekonomisti
Rekordna inflacija u Norveškoj za poslednjih 35 godinawww.globallookpress.com © Noe Falk Nielsen/ZUMAPRESS.com

Inflacija u Norveškoj dostigla je prošlog meseca rekordni maksimum za poslednjih 35 godina što je podstaklo spekulacije da bi centralna banka mogla da se vrati na brži tempo povećanja kamatnih stopa sledećeg meseca.

Glavna inflacija je u oktobru skočila na 7,5 odsto, iznad srednje projekcije od 7,1 odsto koliko su predvićali analitičari "Blumberga" i prognoze centralne banke od 5,8 odsto. Osnovna inflacija, mera koju prati "Norges banka", dostigla je još jedan istorijski maksimum od 5,9 odsto, u odnosu na srednju prognozu od 5,5 odsto i procenu "Norges banke" od pet procenata.

Iako rast potrošačkih cena u Norveškoj zaostaje za rastom njenih nordijskih komšija, razvoj situacije će verovatno dodatno umanjiti izglede za ekonomiju koja će se smanjiti sledeće godine.

Spekuliše se da će kreatori politike ponovo ubrzati povećanje troškova zaduživanja u decembru nakon smanjenja tempa povećanja kamatnih stopa ovog meseca zbog znakova smirivanja privrede.

Guvernerka Ida Volden Bače prošle nedelje je ponovila da ne vidi neposrednu opasnost od spirale cena. Ipak, prosečna plata porasla je za 4,1 odsto u trećem kvartalu, najbržim tempom u više od dve godine, saopštio je u sredu Statistički zavod.

image