Ekonomija

Cena nafte skače, akcije avio-kompanija padaju

Cena akcija vlasnika kompanije "Britiš ervejz" pala za 3,4 odsto, "Izi džeta" za četiri, "Er Frans-KLM" za 4,5 a nemačke "Lufthanze" za tri odsto
Cena nafte skače, akcije avio-kompanija padaju© Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Cene nafte skočile su u ponedeljak, dok su akcije avio-kompanija pale pošto su tržišta reagovala na iznenadnu eskalaciju nasilja na Bliskom istoku.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da Izrael kreće u "dug i težak rat" protiv Hamasa. Broj mrtvih porastao je preko 1.100 otkako su borbe počele u subotu, a očekuje se da će još rasti, prenosi "Gardijan".

Eskalacija sukoba uticala je i na cene robe budući da se čini da investitori očekuju veće nestabilnosti na Bliskom istoku.

Cene nafte su u ponedeljak ujutro skočile za tri odsto. Fjučersi sirove nafte tipa "brent", referentne vrednosti, u jednom trenutku su porasle na 89 dolara po barelu. Akcije "BiPija" i "Šela" porasle su za oko tri odsto, dok su cene kompanije "Harbor enerdži" skočile za dva odsto.

Avio-kompanije pretrpele su najveći pad na berzama. Cena akcija vlasnika kompanije "Britiš ervejz" pala za 3,4 odsto, "Izi džeta" za četiri, "Er Frans-KLM" za 4,5 a nemačke "Lufthanze" za tri odsto.

Nekoliko avio-kompanija obustavilo je letove do aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu, glavnog izraelskog međunarodnog turističkog čvorišta. Među njima su bili američki prevoznici "Junajted", "Delta" i "Amerikan", "Er Kanada", nemačka "Lufthanza" i "Er Frans". Sa izraelskog aerodroma otkazano je oko 16 odsto letova.

Cene zlata su porasle za jedan odsto, pošto su investitori kupili tradicionalnu "imovinu utočišta".

Izraelska centralna banka je dala podršku svojoj valuti nakon što je šekel pao na skoro osmogodišnji minimum u odnosu na američki dolar u ranoj trgovini. Banka Izraela saopštila je da će prodati do 30 milijardi dolara strane valute na otvorenom tržištu kako bi održala stabilnost, pomažući šekelu da se blago oporavi. Valuta je već bila pod pritiskom zbog nedostatka međunarodnih investicija.

Analitičari Dojče banke napisali su u belešci klijentima da je "geopolitički rizik u ovom trenutku povećan zbog sukoba u Ukrajini, tenzija između SAD i Kine i sada onih koji se ponovo pojavljuju na Bliskom istoku".

"Biće ključno kako će Saudijska Arabija, Iran i SAD biti uvučeni u ovo. Geopolitički rizik nema tendenciju da se zadržava dugo na tržištima, ali postoji mnogo uticaja drugog reda koji bi se mogli pojaviti u nedeljama, mesecima i godinama ispred razvoja događaja ovog vikenda", naveli su analitičari.

image