Ekonomija

Rusija i Kina sve bliže cilju: Trgovinski promet između dve zemlje porastao za trećinu

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping ranije su postavili cilj da udvostruče trgovinu između dveju zemalja, sa 100 milijardi dolara godišnje koliko je iznosila 2018, na 200 milijardi dolara do 2024. godine
Rusija i Kina sve bliže cilju: Trgovinski promet između dve zemlje porastao za trećinuGetty © Dan Kitwood

Trgovinski promet između Rusije i Kine porastao je za 29,5 odsto u periodu od januara do septembra ove godine na 176,4 milijarde dolara, saopštila je Generalna uprava carina Kine.

U septembru je trgovinski promet između Rusije i Kine iznosio 21,1 milijardu dolara. Kineski izvoz u Rusiju dostigao je 9,6 milijardi dolara, dok su isporuke iz Rusije Kini iznosile 11,5 milijardi dolara, prenosi "Rojters".

Rusija Kini uglavnom isporučuje energente, metale, drvo, poljoprivredne proizvode i morske plodove, dok Kina isporučuje putničke automobile i kamione, elektroniku za uređaje, bagere, mikroprocesorske jedinice, odeću, obuću i robu široke potrošnje.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping ranije su postavili cilj da udvostruče trgovinu između dveju zemalja, sa 100 milijardi dolara godišnje koliko je iznosila 2018, na 200 milijardi dolara do 2024. godine.

Nakon razgovora lidera dveju zemalja, koji su održani u Pekingu 4. februara prošle godine, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je kineski predsednik Si Đinping postavio novi cilj povećanja trgovinske razmene između Rusije i Kine - 250 milijardi dolara godišnje.

image