Ekonomija

Brzi internet stiže u srpska sela: Važan sporazum "Telekoma" sa "Huavejom"

Zahvaljujući ovom ugovoru 1,8 milion domaćinstava u Srbiji imaće mogućnost da koristi optički internet
Brzi internet stiže u srpska sela: Važan sporazum "Telekoma" sa "Huavejom"© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Generalni direktor kompanije "Telekom Srbija" Vladimir Lučić potpisao je danas u Pekingu komercijalni ugovor o trećoj fazi modernizacije fiksne mreže sa kineskom kompanijom "Huavej", što će značiti da će to omogućiti optički internet za još 400.000 domaćinstava.

On je rekao da da je taj ugovor velika stvar za kompaniju, ali i celu Srbiju, pošto je reč o velikoj i završnoj fazi modernizacije fiksne mreže.

"Veoma sam ponosan, što smo na neki način, kao "Telekom Srbija" i sa ovim završnom ugovorom doprineli, ubrzanom razvoju Srbije ka novoj digitalnoj budućnosti. Kao što je bitno uraditi prave auto-puteve, ovo je jedna vrsta digitalnog auto-puta. Sa ovim ugovorom "Telekom Srbija" postavlja Srbiju u rang najsavremenijih evropskih zemalja, sa procentom domaćinstava koji mogu da koriste optički internet", rekao je Lučić posle potpisivanja sporazuma.

Dodao je da će to doneti "Telekomu Srbija" značajnije i veće prihode i veći broj korisnika.

Lučić je naveo da je optički internet veoma bitan u Evropi, kada je reč o četvrtoj industrijskoj revoluciji i razvoju digitalnog društva.

"Mi smo do sada, u poslednjih pet godina izgradili optičku mrežu za 1,4 miliona domaćinstava i faktički sa ovim će 1,8 miliona domaćinstava imati mogućnost da koristi optički internet. Ono što je isto dobro, u poslednjih pet godina, dosta korisnika već to i koristi, oko 450.000 korisnika koristi već sada optički internet i taj broj izuzetno raste", naveo je Lučić.

Lučić je rekao da implementacija kreće odmah, jer je to u stvari nastavak saradnje koja je pokrenuta 2016. godine.

Dodaje da je ovo treći aneks te saradnje i da se tu saradnja ne zaustavlja.

"Sa ovim ugovorom koji ćemo mi implementirati vrlo brzo, u nekoliko godina, faktički, sva mala mesta koja do sada nisu bila pokrivena optičkim internetom, dobiće optički internet. Dakle, da li živeli u malom gradu ili u Beogradu, biće svejedno, imaćete kvalitetan optički internet i moći ćete odatle da radite, a to je dosta bitno u četvrtoj industrijskoj revoluciji", rekao je direktor Lučić za Tanjug.

Osim ovog ugovora, Lučić će tokom dana potpisati i ugovor o finansiranju treće faze modernizacije fiksne mreže sa "Kineskom bankom" i "Eksim bankom" .

Jovanović: Srbija lider u Jugoistočnoj Evropi

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije Mihailo Jovanović izjavio je u Pekingu, povodom potpisivanja komercijalnog ugovora "Telekoma" i kompanije "Huavej" za izgradnju optičke mreže, da je Srbija, kada se gledaju parametri koji se tiču optičke pokrivenosti, jedan od lidera u Jugoistočnoj Evropi.

"Danas sam imao sastanak sa rukovodstvom kompanije "Huavej" i njenim potpredsednikom Džefom Vangom i njegovim timom, gde smo konstatovali dobru saradnju koja je naročito intenzivirana 2014. godine i gde je Huavei veoma bitan partner Telekoma i Vlade Srbije", rekao je on za Tanjug.

Dodao je da je njemu kao ministru za informisanje i telekomunikacije posebno važan projekat izgradnje optičke infrastrukture u ruralnim područjima, odnosno uvođenje brzog interneta u svim selima, gde je cilj Srbije da se do kraja 2025. godine sva sela pokriju brzim internetom.

Prema njegovim rečima, tu je "Huavej" partner Srbije i radi jedan deo neophodne infrastrukture.

"U vreme kada su talenti bitni u celom svetu u šta ulaže i "Huavej", ova kompanija je uradila dobru stvar pošto je pozvala najbolje studente iz Srbije da dođu i  budu deo ovog događaja, da vide kulturu i tradiciju Kine, ali i da se susretnu sa najnovijim tehnologijama, a "Huavej" jeste jedan od lidera u svetu IT", rekao je Jovanović.

Istakao je da je put daljeg razvoja svake zemlje zasnovan na talentima, na ulaganjima u znanje i da je i Srbija dosta uradila u transformaciji sistema prosvete uvođenjem IT u osnovne škole, povećanjem broja IT odeljenja u srednjim školama, povezivanjem osnovnih i srednjih škola na brzi internet.

Džef Vang je za Tanjug istakao da "Huavej" u kontinuitetu radi na razvoju talenata u Srbiji.

"Sarađujemo sa osnovnim i srednjim školama, kao i sa fakultetima. Obezbedili smo stipendije da podstaknemo đake i studente da izučavaju informaciono-komunikacione tehnologije. Donirali smo opremu za učenje, 150 smart školskih tabli, pa sada đaci i studenti mogu da pohađaju časove na daljinu zahvaljujući takvoj opremi", rekao je Džef Vang.

Naveo je da je ova kompanija ove godine donirala i 150.000 dolara u stipendijama da podstakne đake i studente da razvijaju svoje talente u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

image