Ekonomija

"Global tajms": Na referendumu o "Pojasu i putu", svet je glasao nogama

Može se reći da je 'Pojas i put' obezbedio novu praksu za ljudsku civilizaciju, a sve više zemalja učestvuje u otkrivanju tog novog puta modernizacije kroz duboku međunarodnu saradnju, piše uredništvo kineskog lista
"Global tajms": Na referendumu o "Pojasu i putu", svet je glasao nogamawww.globallookpress.com © Chen Bin/XinHua

Svet je na figurativnom referendumu o kineskoj inicijativi "Pojas i put" glasao svojim nogama, pošto su predstavnici više od 140 zemalja — dakle, skoro trećina planete — i 30 organizacija odlučili da se pojave na ovogodišnjem trećem Forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, koji se održava u Pekingu 17. i 18. oktobra, piše redakcija "Global tajmsa".

"Ovako veliko učešće, uz sve koji se okupljaju radi zajedničkog razvoja, prosperiteta i mira, još jednom dokazuje da je "Pojas i put" usklađen sa željama i potrebama međunarodne zajednice", piše kineski list blizak vladajućoj Komunističkoj partiji.

Tema ovogodišnjeg foruma je "Visokokvalitetna saradnja u okviru Pojasa i puta: ujedinjeni za zajednički razvoj i prosperitet", što ujedno odražava prirodu inicijative, navodi "Global tajms", napominjući da je forum koji se zalaže za saradnju, opsežne konsultacije i učešće velikog broja država od posebnog značaja u današnjem kontekstu eskalacije regionalnih sukoba i nedostatka poverenja diljem sveta.

"Kina, kao domaćin foruma, i svi učesnici, zajedno su poslali jasnu i moćnu poruku svetu: mir, saradnja, otvorenost, inkluzivnost, uzajamno učenje i obostrana korist su težnje i pravi put čovečanstva", piše kineski list.

Neukaljan zapadnom prljavštinom

Od početka podozriv prema kineskoj inicijativi, Zapad ju je "neprestano polivao prljavom vodom i potkopavao tokom protekle decenije", navodi "Global tajms" i dodaje da je "Pojas i put" je samo nastavio da raste, a da je Kina do juna 2023. potpisala više od 200 sporazuma o saradnji u okviru "Pojasa i puta", sa više od 150 zemalja i 30 međunarodnih organizacija na pet kontinenata.

Povrh toga, velike zapadne zemlje počele su da oponašaju "Pojas i put", u pokušaju da se pokretanjem sopstvenih međunarodnih razvojnih planova takmiče sa kineskom inicijativom, što zapravo odražava uspeh "Pojasa i puta" u drugoj perspektivi.

"Global tajms" ističe da "Pojas i put" nikada nije bio geopolitički isključiv i da pozdravlja slične projekte dokle god oni odražavaju vrednosti koje promovišu napredak čovečanstva.

Prozor ka savremenoj Kini

"Pojas i put" takođe predstavlja "prozor" kroz koji svet može da sagleda i razume put modernizacije Kine kroz mirni razvoj, ističe uredništvo "Global tajmsa" i napominje da se tokom proteklih deset godina "nivo modernizacije mnogih zemalja učesnica značajno poboljšao, posebno u Kini susednim zemljama u Centralnoj i Jugoistočnoj Aziji."

"Može se reći da je 'Pojas i put' obezbedio novu praksu za ljudsku civilizaciju, a sve više zemalja učestvuje u otkrivanju tog novog puta modernizacije kroz duboku međunarodnu saradnju zasnovanu na obostranoj koristi i rezultatima", piše kineski list i dodaje da će uticaj kineske inicijative daleko premašiti navedenih deset godina, a možda čak trajati i generacijama.

image