Ekonomija

Šef indijske diplomatije: Kupovina ruske nafte je u našem najboljem interesu

Subramanjim Džaišankar čvrsto brani stav Nju Delhija o trgovini sa Moskvom uprkos pritisku Zapada
Šef indijske diplomatije: Kupovina ruske nafte je u našem najboljem interesu© MFA Russia/via Globallookpress.com

Nju Delhi je postupio u skladu sa svojim najboljim interesom kada je odlučio da nastavi da kupuje naftu od Rusije uprkos pritisku Zapada, izjavio je indijski ministar spoljnih poslova Subramanjim Džaišankar.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima zemlje, uključujući njen stav o trenutnoj krizi na Bliskom istoku, Džaišankar je naglasio važnost "dobre uprave" i "doslednog stava" o hitnim pitanjima kao što je terorizam.

"Privukli smo veliku pažnju zbog našeg čvrstog stava da kupujemo naftu od Rusije. Razmislite samo koliko bi nam bile cene nafte više i koliko bi nam porasla inflacija da nismo iskoristili tu opciju. Snažna vlada se zalaže za svoj narod", kazao je Džaišankar.

Šef indijske diplomatije je dodao da su neke evropske zemlje tražile od Indije da ne kupuju naftu od Rusije, uprkos tome što je one već kupuju, napomenuvši da "svaka zemlja brine o dobrobiti svog naroda, svojim ekonomskim interesima".

Trgovina između Rusije i Indije dostigla je najviši nivo u istoriji, sa robnim prometom u periodu od januara do avgusta, koji je već premašio ukupan promet za prethodnu godinu. Prema podacima indijskog ministarstva trgovine i industrije, ukupna trgovina između dve zemlje u prvih osam meseci ove godine dostigla je 43,8 milijardi dolara.

image