Ekonomija

"Ekonomist": Svetska ekonomija neće još dugo moći da prkosi gravitaciji

Visoke kamatne stope prete da ugroze sav "napredak" koji su centralne banke postigle
"Ekonomist": Svetska ekonomija neće još dugo moći da prkosi gravitacijiGetty © Handout / Handout

Uprkos sukobima širom planete i sumornoj geopolitičkoj klimi, svetska ekonomija je za mnoge bila svetla tačka - visoke kamatne stope, bar tako deluje, uspele su da obuzdaju inflaciju, stopa nezaposlenosti je ostala na relativno niskom nivou, a velike centralne banke sada razmatraju popuštanje monetarnih mera.

No, upozorava "Ekonomist", svetla tačka je na vrlo klimavim nogama. Kamatne stope koje su rasle neverovatnom brzinom, sada možda usporavaju ali su daleko od tačke kada će krenuti da padaju. Neki, uključujući američku ministarku finansija Dženet Jelen smatraju da su visoke kamatne stope dobra stvar i odraz "zdravlja" svetske ekonomije, ali su one zapravo izvor opasnosti jer ako visoke kamatne stope potraju, sadašnje ekonomske politike će propasti, a sa njima i rast koji su podstakle.

Postoji razlog zašto je američka ekonomija prošla bolje od ostalih velikih ekonomija. Amerikanci trenutno troše keš koji su nagomilali tokom pandemije i zatvaranja. Ta "slamarica" sada je iscrpljena, a visoke kamatne stope će početi dobro da "grizu" zbog čega će potrošnja usporiti.

Prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda, Velika Britanija, Francuska, Italija i Japan će verovatno imati deficit od oko pet odsto BDP-a 2023. U 12 meseci do septembra američki deficit je bio zapanjujućih dva biliona dolara, ili 7,5 odsto BDP-a, duplo više od očekivanog sredinom 2022. Sve u svemu, državni dug u bogatom svetu je sada veći, kao udeo u BDP-u, nego u bilo kom trenutku posle Napoleonovih ratova, upozorava "Ekonomist".

Kada su kamatne stope bile niske, čak i ogromni dugovi su bili podnošljivi. Sada kada su stope porasle, kamate troše budžete.

Svetska ekonomija suočena je sa pretnjama. Vlade sve više "izvrću" tržišta industrijskom politikom. Državna potrošnja raste kao udeo u ekonomiji kako stanovništvo stari, tranzicija na zelenu energiju crpi budžete, a sukobi širom sveta zahtevaju više izdataka za odbranu. Suočeni sa svim ovim, svako ko se kladi da svetska ekonomija može samo da nastavi dalje žestoko se kocka.

image