Ekonomija

SAD, EU i Britanija: Sankcije protiv ratne mašinerije, ne prehrambene

Visoki zvaničnici EU, SAD i Velike Britanije su pozvali na produženje sporazuma o žitu
SAD, EU i Britanija: Sankcije protiv ratne mašinerije, ne prehrambenewww.globallookpress.com © Dmytro Smolyenko

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli, visoki predstavnik EU Žozep Borelj i američki državni sekretar Entoni Blinken ocenili su da ruska intervencija ugrožava i ovako krhku globalnu situaciju u domenu prehrane.

"Svet se suočava sa akutnim izazovima u pogledu hrane. Sukobi, klimatske promene i trajne posledice kovida 19 stvorili su razorne efekte na lokalne i globalne sisteme ishrane. Ničim izazvana ruska agresija protiv Ukrajine značajno je pogoršala ove izazove i podstakla ranjivost globalnog sistema", navodi se u zajedničkom saopštenju tri visoka predstavnika.

Oni ističu da EU,SAD i Velika Britanija, zajedno sa drugim članicama G7 i međunarodnim partnerima, predvode svet kako bi omogućili bezbednost i dostupnost hrane milionima ljudi u zemljama u razvoju.

"Uvek smo bili jasni da je meta naših sankcija ruska ratna mašina, a ne sektori hrane ili đubriva."

Tim povodom, donete su Opšta licenca u Velikoj Britaniji, Opšta licenca u SAD i precizirane detaljne smernice EU. Tim odredbama se omogućava špediterima, bankama i drugim akterima distribucija ruske hrane i đubriva u svet.

"Ponovo pozivamo sve zemlje da podrže sporazum o žitu. Pozivamo učesnike da produže sporazum i povećaju svoje poslovanje da bi se zadovoljila evidentna potražnja. I ponavljamo podršku drugim naporima UN da se olakša pristup hrani i đubrivu na globalnim tržištima", apelovali su predstavnici SAD,EU i Velike Britanije.

U saopštenju Kleverlija,Borelja i Blinkena se ističe da oni zajedničkim snagama rade "na ispunjavanju humanitarnih potreba, održavanju protoka hrane i đubriva,brzom obezbeđivanju finansijskih sredstava i ubrzavanju tranzicije na održive sisteme ishrane".

Tim povodom, oni sarađuju sa Globalnom grupom za odgovor na krize (GCRG) i Globalnom alijansom za bezbednost hrane (GAFS).

Ovog meseca je izvršni direktor Svetskog programa za hranu UN Dejvid Bizli pozvao sve zemlje da sarađuju u sprovođenju sporazuma o izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka. Kako je rekao Bizli "voleli Rusiju ili ne, svetu su potrebne ruske žitarice i đubriva."

Sporazum o žitu između Rusije i Ukrajine je postignut uz posredovanje UN i Turske 22. jula u Istanbulu. Sporazum ističe 19. novembra.

image