Ekonomija

Potpisan komercijalni ugovor: Gas će u Srbiju stizati i iz Azerbejdžana

U Bakuu je potpisan Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike, kao i komercijalni ugovor između gasnih kompanija "Sokar" i "Srbijagas"
Potpisan komercijalni ugovor: Gas će u Srbiju stizati i iz Azerbejdžana© FOTO TANJUG/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

Azerbejdžan će do kraja naredne godine Srbiji isporučiti do 400 miliona kubnih metara gasa. To će omogućiti Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana, kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike, kao i komercijalni ugovor između gasnih kompanija "Sokar" i "Srbijagas" koji su danas potpisani u Bakuu, saopštili su iz Ministarstva energetike.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je izjavila da je današnjim potpisivanjem Memoranduma produbljena bilateralna saradnja Srbije s Azerbejdžanom u oblasti energetike i osigurano snabdevanje gasom iz te zemlje u količinama do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. godine, dok će se nakon toga dobavljati i milijardu metara kubnih gasa.

Ministarka je rekla da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.

"Posle završetka gasovoda Balkanski tok, koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diversifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope", rekla je Đedović Handanović.

Ona je dodala da se završetak ove gasne interkonekcije očekuje u narednim danima, čime će biti ispunjeni i infrastrukturni preduslovi za novi izvor snabdevanja gasom.

Đedović Handanović je istakla da potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju dveju zemalja, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

Ministarka je podsetila da sve projekcije govore da će potrebe Srbije za prirodnim gasom tokom ove decenije rasti, odnosno da se očekuje da se ukupna potrošnja gasa poveća sa oko tri milijarde kubnih metara gasa u 2022. godini na oko četiri milijarde kubnih metara do 2030. godine.

"Memorandum i ugovor koji su danas potpisani omogućavaju da računamo i na veće količine gasa i na više snabdevača, što će nam doneti veću sigurnost u snabdevanju naših građana i privrede, a po završetku gasnog interkonektora ka Bugarskoj, planiramo i nove interkonekcije, pre svega ka Severnoj Makedoniji", istakla je Đedović Handanović.

Podsetimo, gasna interkonekcija Srbija-Bugarska deo je šire inicijative EU - Južnog gasnog koridora, čiji je cilj da se smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa. Ovaj projekat je pogurala Evropska unija, nakon što je počeo sukob u Ukrajini, zbog čega evropske zemlje teže da smanje zavisnost od ruskog gasa. 

EU je, naime, kroz IPA fondove za Srbiju izdvojila 49,6 miliona evra bespovratnih sredstava za projekat gasni interkonektor, čija je ukupna vrednost 85,5 miliona evra. I Bugarska je za izgradnju gasovoda na svojoj teritoriji od EU dobila grant od 27,6 miliona evra.

Ostatak novca Srbija je obezbedila kroz kredit Evropske investicione banke, a iz budžeta je izdvojeno 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Ukupna dužina gasovoda Srbija-Bugarska kroz obe države biće 170 kilometara i celom dužinom će biti dvosmeran. Gasovod u Srbiji će biti dužine 109 kilometara.

Ipak, čak i da Srbija uspe da novom rutom dopremi maksimalnu godišnju količinu od 1,8 milijardi kubika, koliko je ranije najavljivano, to je i dalje značajno manje u odnosu na više od tri milijarde kubika koliko godišnje stiže iz Rusije. U najboljem slučaju, novi pravac bi mogao da obezbedi povećanje kapaciteta za 60 odsto.

image