Ekonomija

Analitičari: OPEK+ će nastaviti sa smanjenjima proizvodnje nafte i sledeće godine

Rijad je dobrovoljno smanjio proizvodnju za milion barela dnevno u julu, dok su ostale članice OPEK+ preduzele slične međusobno koordinisane mere
Analitičari: OPEK+ će nastaviti sa smanjenjima proizvodnje nafte i sledeće godinewww.globallookpress.com © Wang Zhou

Organizacija država izvoznica nafte i njeni saveznici (OPEK+) najverovatnije će nastaviti sa smanjenjem proizvodnje nafte i sledeće godine, nakon što je cena tog energenta na tržištu pala 15 odsto od septembra.

OPEK+ će o potencijalnom smanjenju proizvodnje najverovatnije odlučivati tokom sastanka te grupe kasnije ove nedelje, rekli su izvori Rojtersa.

Pad cena dogodio se uprkos smanjenju proizvodnje i porasta rizika od poremećaja u snabdevanju u četvrtom kvartalu usled nestabilnosti na Bliskom istoku.

Saudijska Arabija, Rusija i druge članice OPEK+ već su se obavezale na smanjenja proizvodnje od oko pet miliona barela na dan, odnosno oko pet odsto svetske potražnje, u seriji koraka koji su započeli krajem 2022.

Rijad je dobrovoljno smanjio proizvodnju za milion barela dnevno u julu, što je nastavljeno do kraja godine, dok su ostale članice OPEK+ preduzele slične međusobno koordinisane korake.

U "Goldman saksu" veruju da će se OPEK+ ciljati na podizanje cene nafte "brent" na 80 do 100 dolara po barelu, dok u "Džej Pi Morganu" smatraju da Saudijska Arabija ima prostor da nastavi sa smanjenjem proizvodnje ukoliko to bude želela.

"Saudijska Arabija i Rusija još nisu potvrdile da li će produžiti svoja dobrovoljna smanjenja proizvodnje nakon decembra, ali očekujemo da to učine kako bi zalihe ostale niske", rekli su u kompaniji "Enerdži aspekts".

U kompaniji Aj-En-Dži kažu da padovi cena nafte brinu neke članice OPEK+, pre svega Saudijsku Arabiju.

"Slabost cena koju vidimo znači da je sve veća verovatnoća da će Saudijci svoje dodatno dobrovoljno smanjenje od milion barela dnevno preneti i u sledeću godinu", dodaju oni.

Sa tim procenama slažu se i druge banke i analitičke kuće, popu Pi-Vi-Ema, Ju-Bi-Esa i "Barklisa".

image