Ekonomija

Deindustrijalizacija Nemačke: "Mišlen" zatvara tri fabrike, širi se u Kini

Nemačka prestaje da bude industrijska zemlja, a investitori sve više idu na istok
Deindustrijalizacija Nemačke: "Mišlen" zatvara tri fabrike, širi se u Kini© Pascal Le Segretain/Getty Images

Francuski proizvođač guma "Mišlen" zatvara čak tri svoje fabrike u Nemačkoj, a centar za korisničku podršku premešta u Poljsku. Novi korak ka potpunoj deindustrijalizaciji Nemačke, kompanija je obrazložila ukazujući na "nedostatak konkurentnosti nemačkih operacija za evropska i izvozna tržišta".

Svoje pogone će, kako Rojters pojašnjava, do kraja 2025. godine zatvoriti fabrike u Karlsrueu, Triru i Hamburgu, što će uticati na 1.532 radnih mesta. 

Grupa koja trenutno zapošljava više od 8.000 ljudi širom Nemačke, Austrije i Švajcarske, u međuvremenu širi svoju proizvodnju u Kini. Tako je "Mišlenova" fabrika u Šangaju pre nekoliko dana održala i ceremoniju kojom je najavila dalje proširenje – planiraju da u tom pogonu povećaju kapacitet za proizvodnju radijalnih guma za putničke automobile, visokih performansi i visoke cene, paralelno održavajući proizvodnju čistom, fleksibilnom i efikasnom.

Ideja im je da godišnji kapacitet proizvodnje guma u ​​fabrici sa 8,5 miliona skoči na 9,5 miliona.

Izvršni direktor "Mišlen grupe" Florent Menegauk najavio je da grupa ostaje posvećena da svoja najnovija dostignuća u istraživanju i razvoju uvede na kinesko tržište.

Snažna potražnja za inovativnim proizvodima i uslugama među kineskim kupcima, kako kažu Francuzi, jača njihovu posvećenost inovacijama.

"Obilni kineski resursi talenata pogoduju dugoročnom razvoju našeg poslovanja. Privlačenjem talenata sa međunarodnom perspektivom, možemo ubrzati razvoj poslovanja sa gumama", ukazuju iz "Mišlena".

Značajna ekspanzija kineskih električnih vozila i održivog sektora, ponudila je, usled izazova globalnih ekonomskih kretanja, značajne poslovne mogućnosti za globalne proizvođače guma. Oni su, kako kaže Menegauk, posvećeni aktivnom učešću u visokokvalitetnom razvoju Kine, intenzivirajući ulaganja u istraživanje i razvoj u održiviju i zelenu transformaciju.

Da bi osvojio veći tržišni udeo, "Mišlen" je predstavio svoje najnovije gume sastavljene od 63 odsto održivih materijala, čime je debitovao u Aziji na šestom "Čajna internešnel import ekspo" sajmu u Šangaju.

"'Mišlen' je takođe uložio 200 miliona juana u pokretanje projekta za proizvodnju 1,3 miliona guma za putnička vozila u fabrici u Šenjangu, glavnom gradu severoistočne kineske provincije Liaoning. Kada bude u potpunosti završen, godišnji kapacitet proizvodnje guma za putnička vozila u fabrici će se povećati na 17,3 miliona komada", navodi "Čajna dejli".

Direktne strane investicije u kinesku prerađivačku industriju porasle su, inače za 1,9 odsto na godišnjem nivou na 283,44 milijarde juana u prvih 10 meseci, dok su ulaganja u visokotehnološku proizvodnju porasla za 9,5 odsto na godišnjem nivou, pokazuju podaci Ministarstva trgovine.

Direktor Instituta za moderno istraživanje lanca snabdevanja u Kineskoj akademiji za međunarodnu trgovinu i ekonomsku saradnju sa sedištem u Pekingu Lin Meng, kaže da će trajna industrijska nadogradnja i posvećenost Kine održivosti životne sredine - ojačati konkurentsku prednost zemlje jer mnoge multinacionalne korporacije žele da izgrade više centara za inovacije i poslovanje širom zemlje.

Ona dodaje da je omogućavanje duboke integracije digitalne ekonomije i tradicionalne industrijske ekonomije od suštinskog značaja za postizanje nove industrijalizacije u Kini. Ova integracija će doneti "novu infrastrukturu", inovativne modele aplikacija i revitalizovani industrijski ekosistem.

image