Ekonomija

Kopredsednik SDP-a: Opasnost od deindustrijalizacije u Nemačkoj je realna

Nemačke kompanije koje se suočavaju s rastućim energetskim troškovima vide SAD kao najatraktivniju svetsku investicionu destinaciju
Kopredsednik SDP-a: Opasnost od deindustrijalizacije u Nemačkoj je realnawww.globallookpress.com © Christophe Gateau

Budući da su cene energenata u Americi znatno niže nego u Evropi, da novi Zakon o smanjenju inflacije, koji je donela administracija američkog predsednika Džoa Bajdena, omogućava poreske olakšice, postoje ozbiljne naznake da će nemačka industrija migrirati u Sjedinjene Države. Prema anketi Asocijacije nemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) čak 3.100 nemačkih firmi aktivno je u inostranstvu, prenosi "Blumberg".

"Da se ne zavaravamo, opasnost od deindustrijalizacije u Nemačkoj je realna. Lanci snabdevanja su prekinuti, fale nam kvalifikovani radnici, uz to cena energenata je sve viša. Zbog toga neke kompanije donose investicione odluke koje su protiv Nemačke. Ako i Federacija nemačke industrije apeluje da se ojačaju država i investicije, onda to govori da tržište i država moraju blisko da sarađuju", komentarisao je novonastale okolnosti za "Velt" kopredsednik vladajuće nemačke Socijaldemokratske partije (SDP) Lars Klingbajl po povratku s trodnevnih poslovnih razgovora u Vašingtonu i Njujorku.

Veliki izazov nemačkoj industriji predstavlja Bajdenova stroga protekcionistička politika, zasnovana na Zakonu o smanjenju inflacije, potenciraju se domaći proizvodi, npr. postoje subvencije za električne automobile ukoliko su u potpunosti proizvedeni u SAD.

"U SAD zaista postoje protekcionističke tendencije i one su usmerene protiv nas. Amerika ne bi trebalo da vodi ekonomsku politiku protiv Evropljana, imajući u vidu da zapravo žele da udare na Kinu. Nemačka se odvaja od Rusije, radimo na tome da smanjimo uticaj Kine, cene energenata su nam visoke. Sve ovo će biti veliki izazov za našu industriju. Zato nije dobro ako i naš najveći saveznik svoju ekonomsku politiku usmerava protiv nas. SAD moraju znati da njihova industrijska politika može dovesti do nove konkurencije s Nemačkom i Evropom", izjavio je Klingbajl.

Na pitanje novinara "Velta" šta podrazumeva pod "američkom ekonomskom politikom protiv Nemačke", kolider SDP-a je odgovorio da u SAD dominiraju principi "kupuj američko" i "proizvedeno u Americi".

"SAD ne prave razliku između vraćanja poslova u svoju zemlju iz Kine ili iz Evrope. Nadam se da će Zakon o smanjenju inflacije biti izmenjen", precizirao je Klingbajl.

image