Ekonomija

Centralne banke mogu da gurnu zapadni svet u recesiju

Agresivna antiinflatorna politika narušava globalni ekonomski rast
Centralne banke mogu da gurnu zapadni svet u recesiju© Tanjug/AP Photo/Richard Drew, File

Kontinuirana borba centralnih banaka da obuzdaju ogromnu inflaciju mogla bi da gurne razvijene zemlje u recesiju već naredne godine, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Prema njihovim procenama, pooštravanje monetarne politike od početka 2022. usporava rast domaće tražnje, dok kamatne stope i dalje skaču u mnogim ekonomijama.

Predviđa se da će 38 zemalja članica OECD-a imati privredni rast od 1,7% u 2023. i 1,4% u 2024. godini. 

Globalnu ekonomiju očekuje rast od 2,9% u 2023. i 3% u 2024. godini, samo zahvaljujući pozitivnim kretanjima u Indiji i Kini koje nisu članice ove organizacije.

U izveštaju se navodi i da će Nemačka ove godine imati najlošiji privredni razvoj – beleži se smanjenje od 0,1%, dok će oporavak krenuti 2024, kada se očekuje rast od 0,6%.

Sveukupno, procenjuje se da će ekonomski rast evrozone, koju čini 20 država, beležiti rast od 0,6% 2023. godine, a u Sjedinjenim Američkim Državama 2,4%.

OECD je izrazio zabrinutost da bi se rat Izraela i Hamasa mogao preliti u širi regionalni sukob. 

"Ovo bi pak moglo da dovede do značajnog poremećaja na energetskim tržištima i glavnim trgovinskim rutama, kao i da izazove nove rizike na finansijskim tržištima, što bi dodatno usporilo rast i povećalo inflaciju", zaključuje se u izveštaju.

image