Ekonomija

Evropske zombi banke: Više od 70 odsto trguje ispod knjigovodstvene vrednosti

Velika većina banaka ovako posluje više od decenije
Evropske zombi banke: Više od 70 odsto trguje ispod knjigovodstvene vrednostiGetty © Carl Court / Staff

Neverovatnih 73 odsto evropskih banaka trguje ispod svoje knjigovodstvene vrednosti i ogromna većina njih to radi više od jedne decenije, pokazuje studija "Boston konsalting grupe" (BCG) u koju je "Fajnenšel tajms" imao uvid.

Dobrodošli u carstvo evropskih zombi banaka gde ne važi pravilo da ako kompanija u dužem vremenskom periodu trguje ispod vrednosti svoje neto imovine, onda je treba zatvoriti ili rasparčati, navodi list.

Ove banke ipak nisu obični zombiji. Za razliku od standardnih "mrtvih" kompanija, koje su godinama održavane ultra niskim kamatnim stopama, ali koje se sada bore sa normalizovanim troškovima finansiranja, suprotno bi trebalo da važi za banke: marže na pozajmice su povećane kamatnim stopama koje nisu bile ovako visoke 15 do 20 godina.

Međutim, čak i među retkim bankama koje su imale značajan oporavak cena akcija, procene su i dalje znatno ispod knjigovodstvene vrednosti. Ovo nije u potpunosti evropski problem, navodi "Fajnenšel tajms". BCG-ova studija pokazuje da problem niske vrednosti pogađa više od trećine američkih banaka i skoro sve banke u delovima Azije.

Problem je što u EU i Velikoj Britaniji postoji posebno toksičan koktel uzroka - od anemičnog ekonomskog rata, "donkihotovske" politike, do rasparčanog tržišta i slabog investicionog kapaciteta - koji ih čine ranjivijim od američkog, iako razloga za optimizam ima, pre svega u solidnom stanju evropskog bankarskog kapitala, likvidnosti i supervizije.

Ako, tokom vremena, investitori vide da su bilansi banaka solidni, političko okruženje ostane stabilno, evropske banke bi jednog dana mogle da se vrate na knjigovodstvenu vrednost i isteraju "fenomen zombija", zaključuje "Fajnenšel tajms".

image