Ekonomija

Prvi ledeni dani u Evropi već dižu cenu gasa

Dok su rezerve Evropske unije na zadovoljavajućem nivou, jer su skladišta popunjena oko 93 odsto, potrošnja je od kraja novembra bila veća u odnosu na isti period prošle godine
Prvi ledeni dani u Evropi već dižu cenu gasa© Sean Gallup

Cene prirodnog gasa u Evropi porasle su drugi dan pošto su trgovci povećali tempo povlačenja gasa iz skladišta tokom prvog velikog zahlađenja ove zime. Referentni fjučersi su u četvrtak porasli za čak 3,4%.

Dok su rezerve Evropske unije na zadovoljavajućem nivou, jer su skladišta popunjena oko  93 odsto, potrošnja je od kraja novembra bila veća u odnosu na isti period prošle godine, piše "Blumberg".

Većina analitičara sada očekuje da će zalihe na kraju zime pasti ispod ovogodišnjeg nivoa, što ukazuje na veći izazov sledećeg leta da se ponovo popune skladišta. To će verovatno doprineti rastu cena i nakon zimske sezone.

S obzirom da je najgora energetska kriza iza nas, nivoi skladištenja igraju ključnu ulogu kao ključni pokazatelj kuda idu cene, zajedno sa nivoom uvoza tečnog prirodnog gasa i ograničenjima potrošnje. 

Aktuelno zahlađenje bi trebalo da popusti do vikenda, a prognoza pokazuje da će temperature u Nemačkoj iz minusa preći u plus, do čak 6,6 stepeni iznad proseka u Frankfurtu u ponedeljak.

image