Ekonomija

Austrija preplavljena ruskim gasom, preprodaje susedima, odlaže izlazak iz "energetske orbite Kremlja"

Uprkos politici EU o energetskom dekupliranju od Rusije, podaci ukazuju da austrijska privreda više od polovine svoje ukupne potražnje podmiruje ruskim gasom, navodi "Blumberg"
Austrija preplavljena ruskim gasom, preprodaje susedima, odlaže izlazak iz "energetske orbite Kremlja"Getty © Katja Buchholz/Getty Images

Austrija je preplavljena ruskim prirodnim gasom (LNG), što je dovelo do toga da ovaj dugogodišnji klijent "Gasproma" sada povećava izvoz ovog energenata u susedstvo i odlaže izlazak iz ruske energetske orbite, piše "Blumberg".

Iako je stav zvaničnog Beča u skladu sa širom politikom EU o energetskom dekupliranju od Rusije, trgovinski podaci pokazuju da gas koji stabilno teče u Austriju preko Ukrajine čini više od 50 odsto ukupne potražnje austrijske privrede.

Austrija je tradicionalno čvorište za ruski gas, koji se iz te zemlje prosleđuje u Mađarsku, Nemačku, Italiju i Sloveniju, a državna energetska kompanija "OMV" ima dugotrajan ugovor sa "Gaspromom" koji je obavezuje da kupuje sav ruski gas koji stigne do austrijske granice.

"Gas konekt Austrija", operater i vlasnik austrijske mreže gasovoda koja ide od istoka ka zapadu, saopštila je da su radovi na širenju kapaciteta ka Nemačkoj započeli, napominje "Blumberg" i dodaje da najavljena petlja duga 40 kilometara može obezbediti 27 teravat-sati gasa, odnosno trećinu godišnje potražnje, ali da neće biti spremna za rad do 2027. godine.

Puna skladišta i neometane isporuke gasa ukazuju na to da je tržište bezbednije nego nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. godine, rekao je bivši austrijski regulator i aktuelni viši savetnik za energetiku u kompaniji "Bejker i Mekinzi", Valter Bolc, ali upozorava da istek ugovora između Kremlja i Moskve o bezbednom protoku gasa naredne godine predstavlja "značajan rizik".

Čak i tad, Bolc i "Gas konekt Austrija" tvrde da zemlja može pokriti potražnju u 2025. godini i bez novih isporuka iz Rusije, ali da će to uticati na dugoročnu stabilnost cena. "Rizik u 2025. i 2026. nije to što neće biti dostupnog gasa, već to da cene ponovo mogu postati prilično visoke", rekao je Bolc.

image