Svet

Austrijska ministarka koja je plesala s Putinom seli se u njegov rodni grad

Knajsl je bila ministarka spoljnih poslova Austrije je na meta kritika zbog bliskih veza sa ruskim predsednikom koji je prisustvovao njenom venčanju 2018. u austrijskim Alpima, ali i zbog nedavnog letovanja u Rusiji
Austrijska ministarka koja je plesala s Putinom seli se u njegov rodni gradwww.globallookpress.com © Alexei Druzhinin/ZUMAPRESS.com

Bivša ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl, poznata po tome što je plesala sa Vladimirom Putinom na svom venčanju, preseliće se u rodni grad ruskog predsednika, Sankt Peterburg, da vodi istraživački centar koji je otvorila.

"Ja sam suosnivač i menadžer GORKI centra. Zbog obima posla i centar zahteva mnogo pažnje, odlučila sam da se preselim u Sankt Peterburg", rekla je Knajsl novinskoj agenciji TASS.

Osnovan u martu 2023, centar je naveo da im je cilj da "pripreme objektivnu analizu za pronalaženje rešenja" za ciljeve ruske politike. GORKI je povezan sa Državnim univerzitetom u Sankt Peterburgu, gde je Putin studirao pravo 1970-ih, podseća "Politiko".

Knajsl je bila ministarka spoljnih poslova Austrije od 2017. do 2019. godine. Bila je meta kritika zbog bliskih veza sa ruskim predsednikom koji je prisustvovao njenom venčanju 2018. u austrijskim Alpima, ali i zbog nedavnog letovanja u Rusiji.

Govoreći na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, Knajsl je kritikovala ponašanje Austrije prema Rusiji, uporedivši ga sa "šizofrenijom".

Austrija ima istorijske veze sa Rusijom. Iako je podržala sankcije EU i javno kritikovala Specijalnu vojnu operaciju, zemlja održava komercijalne veze sa Moskvom i jedna je od retkih članica EU koja još uvek uvozi ruski gas.

image