Svet

Austrijski šef diplomatije: Zapad ne sme da se plaši da sedne sa Rusima

Aleksandar Šalenberg je pozdravio odluku OEBS-a da dozvoli ruskom ministru spoljnih poslova da prisustvuje sastanku u Skoplju
Austrijski šef diplomatije: Zapad ne sme da se plaši da sedne sa Rusimawww.globallookpress.com © Deng Yaomin

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg izjavio je da pozdravlja odluku Organizacije za bezbednost i saradnju (OEBS) da dozvoli ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da prisustvuje sastanku u Skoplju.

Samit ministara inostranih poslova OEBS-a održaće se od 30. novembra do 1. decembra, a Lavrov je u sredu uveče doleteo u prestonicu Severne Makedonije. Lavrovljev avion je preleteo Tursku i Grčku, iako je prvobitno bilo planirano da preleti Bugarsku.

Bugarska je odbila da otvori svoj vazdušni prostor za avion Lavrova ako se u njemu nalazi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prošle godine, kada je Poljska preuzela rotirajuće predsedavanje u OEBS-u i odbila da dozvoli Lavrovu da prisustvuje sastanku, Šalenberg je bio jedini zapadni ministar spoljnih poslova koji je kritikovao ovu organizaciju zato što nije pozvala ruskog diplomatu.

"Zapad ne sme da se plaši da sedne sa Rusima", rekao je Šalenber, dodajući da je tendencija Zapada da se izoluje "opasna po život". Kako je izjavio Šalenberg, diplomatija koju sprovodi OEBS je "klasični multilateralizam u najboljem smislu."

Estonija, Letonija i Litvanija saopštile su da neće prisustvovati sastanku OEBS-a, osuđujući učešće Moskve na tom događaju. Ove tri zemlje su saopštile da "duboko žale" zbog odluke OEBS-a da pozove Lavrova.

Poljski ministar inostranih poslova Simon Sinkovski vel Sek je rekao novinarima da neće učestvovati na samitu.

Austrijski šef diplomatije je rekao da može "emocionalno da razume" ove poteze, ali je istakao da će OEBS biti nezamenljiv u periodu nakon okončanja ukrajinskog sukoba.

"Treba nam više OEBS-a u budućnosti, a ne manje", dodao je Šalenberg.

image