Svet

RSE: Ruski trijumf na samitu OEBS-a u Skoplju

Rusija je ostvarila dvostruku pobedu na samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju - i to pre nego što je Lavrov i stigao do Skoplja
RSE: Ruski trijumf na samitu OEBS-a u Skoplju© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service telegram channel via AP

Rusija je na putu da postane veliki pobednik samita Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Skoplju, u Severnoj Makedoniji, piše američki Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dva velika pitanja nadvila su se nad ministarski sastanak OEBS-a u Skoplju 30. novembra i 1. decembra, koji okupila ministre spoljnih poslova 57 članica ove organizacije sa sedištem u Beču.

Prvo, hoće li se pojaviti jedan od njih, Rus Sergej Lavrov? I drugo, ko će nakon Severne Makedonije preuzeti jednogodišnje rotirajuće predsedavanje za iduću godinu?

Ova dva pitanja su na neki način međusobno povezana, navodi RSE.

U oba slučaja se već pre sastanka može zaključiti da je Rusija izbila na prvo mesto, koristeći svoj veto kako bi dobila i fotelju, odnosno predsedavajuću članicu koju su želeli, ali i prisustvo na samom samitu.

Ruski ministar spoljnih poslova nije bio pozvan na prošlogodišnji samit OEBS-a u Poljskoj, koja mu je na svoju ruku zabranila da doputuje na to okupljanje.

Kako navodi RSE, i Severna Makedonija je imala pravo da Lavrovu uskrati gostoprimstvo, iako sankcije EU protiv ruskog ministra kojima se ta zemlja pridružila ne uključuju zabranu izdavanja viza.

Drugim rečima, ruski ministar može da bude dobrodošao u Severnu Makedoniju, a da ta zemlja ne prekrši svoje pravne ili političke obaveze, piše Radio Slobodna Evropa.

Severna Makedonija je potvrdila da će dozvoliti sletanje Lavrovljevog aviona, a Bugarska je odobrila avionu da koristi njihov vazdušni prostor na putu za Skoplje.

Iako je Skoplje samostalno donelo ovu odluku, jasno je da se time ispunila želja većine članica OEBS-a, koje su smatrale da bi ovog puta moglo biti korisno da Lavrov bude prisutan u glavnom gradu Severne Makedonije, navodi RSE.

Osim pitanja oko Ukrajine, diplomate OEBS-a su, pod uslovima anonimnosti, ukazali na još jedan razlog: rešavanje pitanja ko bi sledeće godine trebalo da preuzme predsedavanje i popunjavanje četiri najviša mesta OEBS-a, uključujući i funkciju generalnog sekretara, čiji mandat ističe krajem godine.

Estonija je dugo bila jedini kandidat za predsedavanje 2024. godine, za šta se prijavila još 2020, ali se Rusija protivi njenoj kandidaturi.

Moskva ne želi još jednu zemlju članicu NATO-a kao predsedavajuću nakon Severne Makedonije i Poljske.

Rusija je optužila obe zemlje da stalno pokreću temu "ruske agresije na Ukrajinu" na sastancima Stalnog veća OEBS-a gde se sastaju ambasadori, te da su one u raznim forumima te organizacije odbacile ideju da se "posao može nastaviti kao i inače", sve dok sukob traje.

Obično se predsedavajući OEBS-a bira najmanje godinu dana pre početka mandata, i to jednoglasnim putem među državama članicama.

Bilo bi bez presedana da ta organizacija uđe u novu godinu bez zemlje na čelu – scenario koji bi mogao dovesti do njenog raspada, navodi RSE.

Estonija je na kraju morala da odustane, a Malta je najavila spremnost da zauzme njeno mesto. Čak su i SAD priznale da je potrebno pronaći drugog kandidata koji bi mogao da bude izabran konsenzusom.

Ali pitanje je: da li su zapadne zemlje predale Rusiji pobedu ili dve tako što su udovoljile ruskim željama kako u pogledu njenog prisustva na visokom nivou, tako i zbog njenog insistiranja na uklanjanju kandidature Estonije?

Kremlj prihvata predsedavanje Malte, ali bi želeli da Lavrov to potvrdi na ministarskom sastanku u Skoplju, navodi RSE.

Izgledi u Skoplju neće biti sjajni za Kijev i njegove najveće pristalice, s obzirom da je Rusija spremna da se vrati na najviši politički nivo u organizaciju u kojoj još uvek može da diktira svaki važan potez, naglašava RSE.

image