Srbija i Balkan

Dačić: Budućnost OEBS-a je pitanje šire evropske bezbednosti

Očekujemo da međunarodna zajednica, uključujući i Misiju OEBS-a, insistira na sprovođenju svog mandata na Kosovu i Metohiji, kaže šef srpske diplomatije
Dačić: Budućnost OEBS-a je pitanje šire evropske bezbednosti© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Pitanje o budućnosti OEBS-a u suštini je pitanje o stanju šire evropske bezbednosti i nepodeljena je ocena da u organizaciji vlada klima nepoverenja između ključnih država koje su u najvećoj meri odgovorne za bezbednost u regionu OEBS-a, kaže u razgovoru za "Politiku" šef srpske diplomatije Ivica Dačić uoči Ministarskog samita OEBS-a u Skoplju koji se održava u četvrtak i petak. 

On podseća da je ta organizacija nastala na ideji poboljšanja života običnih ljudi na prostoru tadašnjeg KEBS-a, ne samo u mirnim vremenima, već i u vremenima opterećenim ratovima i konfliktima.

"Imajući u vidu naš balansiran stav i nenarušene bilateralne odnose sa najvažnijim svetskim silama, u tom smislu smo na neki način ponovo u jedinstvenoj, za ono vreme, poziciji SFRJ u vreme hladnog rata, a podsećam da je tadašnja Jugoslavija odigrala odsudno važnu ulogu za uspeh KEBS-a u ključnim fazama pregovora o Helsinškom završnom aktu", ističe Dačić.

Podseća da je Srbija 2015. bila predsedavajuća zemlja i da je to pružilo veliki doprinos smirivanju tenzija između Rusije i Ukrajine. 

Dačić navodi da Srbija pozdravlja saradnju s Misijom OEBS-a na KiM, kao "najvidljivijim statusno neutralnim prisustvom u pokrajini, s mandatom zasnovanim na Rezoluciji SB UN12 44".

"Značaj ove misije je veliki, posebno imajući u vidu težak položaj srpske zajednice na prostoru KiM, koja se suočava s teškim oblicima institucionalne i verske diskriminacije, ugroženom bezbednošću, kao i neizvesnošću svoje ekonomske održivosti", kaže šef diplomatije i dodaje da je Srbima na KiM, od strane privremenih institucija u Prištini, oduzeto i pravo na slobodno glasanje i učešće na predstojećim izborima.

Time su, kaže Dačić, Srbima na KiM još jednom uskraćena osnovna prava.

"Očekujemo da međunarodna zajednica, uključujući i Misiju OEBS-a, insistira na sprovođenju svog mandata na Kosovu i Metohiji i da stvore prostor u kojem će se Srbima i drugim diskriminisanim zajednicama i pojedincima na KiM omogućiti uživanje svih međunarodno garantovanih ljudskih prava", poručuje šef srpske diplomatije. 

image