Srbija i Balkan

Dačić: "Kosovo" nikad neće postati članica OEBS-a

Srbija se nikada neće složiti da Kosovo postane član organizacije, poručio je šef srpske diplomatije
Dačić: "Kosovo" nikad neće postati članica OEBS-a© Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je, u intervjuu za "Kosovo onlajn", da Kosovo nikada neće postati članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), jer se u toj međunarodnoj instituciji odluke donose konsenzusom, a Srbija se s tim nikada neće složiti.

Na pitanja očekuje li da će region, i odnosi Beograda i Prištine biti na dnevnom redu Saveta ministara OEBS-a, s obzirom na akutna žarišta u svetu i hoće li u Skoplju ukazati na aktuelnu situaciju na KiM, Dačić je odgovorio potvrdno naglasivši da je to "sastavni deo onog što govorimo".

"Mi se time stalno bavimo, pošto je u Beču sedište OEBS-a, na svakom sastanku se i o tome raspravlja. Mi osuđujemo odluku da se ne dozvoli glasanje na srpskim izborima na Kosovu, zato što je to apsolutno suprotno svemu onome što smo se dogovarali Briselskim sporazumom", istakao je.

Kako je rekao i posle Briselskog sporazuma organizovani su izbori, i da je ovo odbijanje sada očigledna namera Kurtijevog režima da odbije sve što ima bilo kakve naznake dogovora, i da time pokaže da su oni nezavisna država i da jedino o čemu mogu da razgovaraju sa nama jeste da priznamo Kosovo, što je za nas apsolutno neprihvatljivo.

"Naravno na Kosovu postoji i misija OEBS-a. Mi od njih tražimo da budu objektivni, statusno neutralni i da daju doprinos zaštiti Srba koji tamo žive", istakao je.

Na konstataciju da je bilo više pokušaja da se Kosovu omogući članstvo u OEBS-u, Dačić podseća da je bilo verbalnih izjava, naročito od Albanije.

"Ono što je dobro kod OEBS-a jeste da Kosovo nikada ne može da postane član te organizacije, jer je za to potreban konsenzus, a Srbija se nikada neće s tim saglasiti. Način odlučivanja je takav da se odluke donose jednoglasno. To znači da bi Srbija trebalo da se složi s tim, a Srbija se s tim nikada neće složiti. To je apsolutno nemoguće", ističe.

Ocenjuje da je OEBS nažalost postao organizacija u kojoj postoji veliko neslaganje i imajući u vidu način odlučivanja i funkcionisanja, a i da je to organizacija koja je nastala iz potrebe da se prevazilaze konflikti između dva bloka u to vreme, pa je uveden princip odlučivanja konsenzusom, te je zbog toga gotovo nemoguće donositi bilo kakve važne odluke, koje se tiču bezbednosti na tom prostoru koji se proteže od Vankuvera do Vladivostoka.

"Ima mnogo nerešenih pitanja koja su važna za funkcionisanje organizacije, kao što je pitanje budžeta, izbora novih rukovodilaca nekoliko važnih segmenata OEBS-a, kao što je pitanje generalnog sekretara, šefa ODIHR-a, visokog komesara za ljudska prava, izaslanika za slobodu medija. Sve je pod znakom pitanja šta će se uopšte moći usaglasiti u narednim danima", kaže srpski šef diplomatije.

Podseća da je dozvoljen prelet ruskom ministru Sergeju Lavrovu, što znači, da će to biti promenjena situacija u odnosu na prošli ministarski sastanak u Poljskoj, gde nije bio pozvan. To je urađeno iz potrebe da svi zajedno sednu i probaju da donesu određene zaključke koji bi bili kompromisni", naglašava.

"Konflikti koji postoje, veliko nepoverenje, zatim blokada rada određenih institucija, u okviru OEBS-a dovode do toga da se postavlja pitanje da li uopšte može da deluje ova organizacija", istakao je Dačić.

Kako je podsetio, ta organizacija trebalo bi da bude institucija koja ima za cilj prevenciju konflikata i kao jedna platforma za dijalog između različitih strana. 

"To se sada uopšte ne koristi i dovodi se u pitanje sama suština i razlog postojanja jedne takve organizacije. Srbija će naravno biti konstruktivna", kaže on.

Na pitanje da li mala zemlja kao što je Malta može da izbori koncenzus tokom svog predsedavanja, Dačić kaže da su bile još neke zemlje u igri.

"Nije postojala saglasnost jednog ili drugog dela hemisfere. Možda je Malta bila neko kompromisno rešenje prihvatljivo i za jedne i druge. Veličina zemlje nije toliko bitna koliko je bitno da li postoji politička volja da se vodi dijalog", dodaje.

image