Rusija

Sve duži spisak ministara koji bojkotuju samit OEBS-a u Skoplju zbog Lavrova

Delegacijama Ukrajine, Estonije, Letonije i Litvanije smeta što Rusija planira da učestvuje na sastanku ministara OEBS-a
Sve duži spisak ministara koji bojkotuju samit OEBS-a u Skoplju zbog Lavrova© Tanjug/Thomas Peter/Pool Photo via AP

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba ne dolazi na sastanak Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Severnoj Makedoniji jer dolazi ruska delegacija, navodi portparol ukrajinskog Ministarstva Oleg Nikoljenko na društvenoj mreži.

"Ruska Federacija dosledno uništava OEBS zloupotrebljavajući pravilo konsenzusa", napisao je Nikoljenko navodeći to kao obrazloženje odluke ukrajinske delegacije da ne učestvuje na ministarskom sastanku OEBS-a.

Sofija je 27. novembra otvorila svoj vazdušni prostor za posetu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova sastanku ministara u Severnoj Makedoniji, a prethodno je tu odluku donelo Skoplje, budući da je vazdušni prostor ovih zemalja zatvoren za ruske avione zbog uvedenih sankcija.

Lavrov se, takođe, nalazi na spisku sankcionisanih osoba.

Samit u Skoplju će, iz istih razloga, bojkotovati i ministri spoljnih poslova Litvanije, Estonije i Letonije.

Oni su istakli da će planirano prisustvo Sergeja Lavrova Moskvi pružiti "priliku za propagandu", preneo je Rojters.

"Na taj način stvara se rizik da dođe do legitimacije agresorske Rusije, kao zakonitog člana naše zajednice slobodnih nacija", saopštili su ministri pribaltičkih zemalja.

Na prošlogodišnjem ministarskom sastanku OEBS-a u Varšavi, Poljska Lavrovu nije dozvolila ulazak u zemlju, uprkos tome što pravila OEBS-a nalažu da bi sastanku trebalo da prisustvuju predstavnici svih 57 zemalja članica.

Sastanak ministara spoljnih poslova OEBS-a održaće se od 30. novembra do 1. decembra u Skoplju, na kojem članovi organizacije moraju da odluče o predsedavajućoj državi.

Rusija nikada nije odbila mirovne pregovore sa Ukrajinom, naglasio je ranije predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku G20.

"Ukrajina ih je odbila i još potpisala zakon kojim se konkretno zabranjuju pregovori sa Rusijom", podsetio je.

image