Rusija

Zaharova: OEBS da omogući Lavrovu učešće na samitu u Skoplju

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije oglasilo se danas povodom predstojećeg sastanka ministara zemalja OEBS-a i zatražilo da se ruskoj delegaciji izdaju vize i omogući učešće na događaju
Zaharova: OEBS da omogući Lavrovu učešće na samitu u Skopljuwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je dužna da osigura da ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov može da prisustvuje sledećem ministarskom sastanku ove organizacije u Skoplju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ukoliko OEBS ima za cilj da osigura da ova organizacija, ipak, bude platforma za dijalog, onda mora uraditi sve kako bi se svakoj zemlji članici pružila prilika da učestvuje na događajima", objasnila je ona za TASS.

Rusija se prethodno obratila Severnoj Makedoniji sa zahtevom da se ruskoj delegaciji izdaju vize kako bi njeni predstavnici mogli da učestvuju na sastancima od 30. novembra do 1. decembra ove godine. O tome je pre nekoliko dana izvestio i Radio slobodna Evropa.

Prema njihovim informacijama, u delegaciji će, osim Lavrova, biti i Zaharova, 17 drugih diplomata, 24 novinara, kao i drugi saradnici ruskog ministra spoljnih poslova poput obezbeđenja, tehničkog osoblja i tako dalje.

Kako prenosi "Evropska pravda", Severna Makedonija je spremna da primi Lavrova u svoje okruženje. 

Ipak, ministar spoljnih poslova te zemlje Bujar Osmani prethodno je izjavio da je učešće Lavrova pod znakom pitanja, budući da je vazdušni prostor Severne Makedonije, ali i susednih država zatvoren za ruske avione zbog uvedenih sankcija. Lavrov se, takođe, nalazi na spisku sankcionisanih osoba.

Na prošlogodišnjem ministarskom sastanku OEBS-a u Varšavi, Poljska Lavrovu nije dozvolila ulazak u zemlju, uprkos tome što pravila OEBS-a nalažu da bi sastanku trebalo da prisustvuju predstavnici svih 57 zemalja članica.

image