Srbija i Balkan

Svi u jedan stroj: Stoltenberg u Skoplju okuplja NATO saveznike

Problem je očigledno Beograd, s tim što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić usudio da ode i svima kaže da "ne dobija direktive o načinu delovanja Vojske Srbije ni od koga", ali i Rusija, navodi "Albanijan post"
Svi u jedan stroj: Stoltenberg u Skoplju okuplja NATO saveznike© AP Photo/Boris Grdanoski

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je sve saveznike Alijanse na sastanak u Skoplju, čime se završila njegova trodnevna turneja po Zapadnom Balkanu.

Naime, posle posete Srbiji, Bosni i Hercegovini i tzv. Kosovu, glavni sastanak zapravo uslediće u prestonici Severne Makedonije.

Sastanku će prisustvovati premijer Albanije Edi Rama, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Crne Gore Milojko Spajić, Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, kao i predsednik Vlade Slovenije Robert Golob.

Kako piše "Albanijan post", Stoltenberg zapravo dolazi sa obimnim dosijeom iz prva tri grada koje je posetio usred velikih napetosti na Balkanu.

Izvori upoznati sa dešavanjima kažu da su tenzije, takođe, bile deo retorike, a navodno su primećene i na konferencijama za štampu.

"Balkan očigledno ima veliki problem, a taj problem je očigledno Beograd, s tim što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić usudio da ode i svima kaže da 'ne dobija direktive o načinu delovanja Vojske Srbije ni od koga'", navodi se u tekstu "Albanijan posta".

U prvi plan je dovedena i oštra izjava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog "da Rusija ima jasan plan destabilizacije na Zapadnom Balkanu", koja je dodatno  zakomplikovala scenario i izazvala sve jači strah.

Pozivajući se na izjave Zelenskog, Stoltenberg je rekao da nema mnogo razloga za brigu, pošto Alijansa još nije naišla na ozbiljnu vojnu pretnju, koja bi mogla da dođe od Rusije.

"Ne vidimo nikakvu vojnu pretnju, koja bi dolazila iz Rusije protiv bilo koje zemlje članice NATO-a, ili regiona, ali i dalje smo oprezni i pažljivo pratimo šta Rusija radi", poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa Kovačevskim, domaćinom ovog multilateralnog sastanka sa predstavnicima regiona.

Nije, međutim, slučajno što Stoltenberg ovu izjavu daje upravo na NATO teritoriji.

Dok je bio u poseti u Beogradu, Prištini i Sarajevu, van teritorija Alijanse, nije se potrudio da komentariše zabrinutost Zelenskog.

Međutim, ulazak na teritoriju NATO-a je poruka da je ta organizacija i ovde funkcionalna i da ne gleda blagonaklono na one koji gledaju u Evropu i Rusiju u isto vreme, piše "Albanijan post".

Nije slučajno da su na sastanak pozvane i najsevernije zemlje, koje su i deo Evropske unije, mimo NATO-a (Hrvatska/Slovenija).

I jedni i drugi su dali garanciju da su sastavni deo bezbednosti i mira u regionu, sa većim kapacitetima od ostale tri zemlje (Albanija/Severna Makedonija/Crna Gora).

Slovenija je čak imala povećanu ulogu glavnog sagovornika Zapada sa Balkanom i činila je sve više da pruži primer dobrih integracija u regionu.

Ali veliko pitanje, zaključuje list, koje treba postaviti na kraju sastanka može biti samo jedno - da li je situacija na Balkanu zaista toliko mirna da nema rizika od ruske intervencije, kako kaže Stoltenberg?

image