Svet

Stano: Putovanje Sergeja Lavrova u Severnu Makedoniju ne bi predstavljalo kršenje sankcija EU

Čak i oni koji su pod sankcijama mogu doći u zemlje EU ako je svrha njihovog putovanja povezana sa razlozima zbog kojih su uvršteni na spiskove sankcija, naveo je portparol EU
Stano: Putovanje Sergeja Lavrova u Severnu Makedoniju ne bi predstavljalo kršenje sankcija EUwww.globallookpress.com © IMAGO/Russian Foreign Ministry'

Planirano putovanje ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Severnu Makedoniju neće predstavljati kršenje evropskih sankcija, izjavio je danas portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano.

"Ako zemlje odluče da dozvole ruskom avionu da preleti teritoriju EU ili ako vlasti Severne Makedonije dozvole lično učešće Lavrova, mi nećemo biti protiv toga. To neće biti kršenje sankcija", kazao je Stano na brifingu.

Stano je objasnio da, iako je šef ruske diplomatije pod sankcijama, postoje izuzeci od bilo kakvih sankcija, posebno kada je reč o učešću zvaničnika u radu multilateralnih platformi poput UN ili OEBS-a. 

"Čak i oni koji su pod sankcijama mogu doći u zemlje EU ako je svrha njihovog putovanja povezana sa razlozima zbog kojih su uvršteni na spiskove sankcija", naveo je portparol EU.

Severna Makedonija je donela odluku da dozvoli avionu ruskog ministarstva spoljnih poslova da preleti iznad zemlje kako bi ministar Sergej Lavrov učestvovao na Savetu ministara spoljnih poslova OEBS, javila je američka agencija AP.

Sastanak ministara spoljnih poslova OEBS-a biće održan od 30. novembra do 1. decembra u Skoplju. 

image