Svet

Ministarski savet OEBS-a: Lavrov odbrusio "ostavite me na miru" (VIDEO)

Dačić će učestvovati na plenarnoj sednici Saveta, a planirano je da održi i više bilateralnih sastanaka sa ministrima spoljnih poslova drugih zemalja
Ministarski savet OEBS-a: Lavrov odbrusio "ostavite me na miru" (VIDEO)© AP Photo/Boris Grdanoski

Ministarski savet OEBS-a održava se u Skoplju, a njegove glavne teme bi, kako je najavljeno, trebalo da budu promocija bezbednosti, stabilnosti i saradnje među državama.

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić doputovao je u Skoplje, a planirano je da održi više bilateralnih sastanaka sa ministrima spoljnih poslova drugih zemalja.

Da će saradnja ipak ići teže pokazale su i reakcije pojedinih zapadnih lidera na dolazak šefa diplomatije Rusije Sergej Lavrova, zbog koga je Ukrajina već otkazala učešće, dok baltičke zemlje i Poljska, u znak protesta, nisu poslale svoje ministre spoljnih poslova, već delegacije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je praktično po dolasku Lavrova pobegao, budući da je Skoplje napustio odmah posle neformalne večere održane uoči samita, kako bi izbegao da u isto vreme bude u istoj zemlji sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron takođe su izbegli da se sretnu sa Lavrovom.

"Prisustvovaću zvaničnoj večeri, ali ću morati da se vratim brzo zbog drugih sastanaka u Briselu", rekao je Borelj.

Borelj je izjavio da razume nezadovoljstvo brojnih zemalja zbog dolaska Lavrova i dodao da smatra da će šef ruske diplomatije dobiti jasnu poruku.

"Lavrov treba da čuje od svih zašto osuđujemo Rusiju i zašto je izolujemo. Ovo je dobra prilika da direktno od učesnika skupa čuje zašto je Rusija osuđena i izolovana, a onda može da se vrati i kaže gospodaru Kremlja da EU i OEBS ostaju ujedinjeni protiv agresivnog ponašanja Rusije", rekao je Borelj u Skoplju.

Na skupu učestvuje više od 70 delegacija, a posebnu pažnju izazvao je dolazak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

On je u Severnu Makedoniju doleteo juče avionom preko Turske i Grčke, zato što je Bugarska odbila da otvori svoj vazdušni prostor.

Zbog dolaska Lavrova, Savet bojkotuju ministri spoljnih poslova Ukrajine, Litvanije, Letonije i Estonije.

Ministarski savet traje do petka 1. decembra.

  • 30. nov 2023 • 20:57

    20:57

    MSP: Dačić sa šefovima diplomatija Rusije, Austrije, Mađarske i Izraela.

    Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa šefovima diplomatija Rusije, Austrije, Mađarske i Izraela.

    Kako se navodi u saopštenju, Dačić je sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, pored razmatranja bilateralnih pitanja,  razmenio mišljenje o izazovima i problemima sa kojima se trenutno OEBS kao organizacija suočava, kao i mogućnostima za njihovo prevazilaženje, kako bi organizacija nastavila sa funkcionisanjem.

    Dačić je, u prijateljskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Austrije Aleksandrom Šalenbergom razgovarao o evropskim integracijama Srbije, trenutnoj situaciji u regionu, kao temama od zajedničkog interesa.

    U razgovoru sa šefom diplomatije susedne Mađarske Peterom Sijartom, Dačić je razmenio mišljenje o predstojećim zajedničkim aktivnostima, ali i o stanju u OEBS i mogućnostima za donošenje odluka koje će omogućiti nastavak funkcionisanja ove organizacije koja okuplja 57 zemalja.

    Kako se navodi, Dačić je na marginama ministarskog sastanka OEBS imao priliku da se kratko susretne i sa ministrom spoljnih poslova Izraela Elijem Koenom.

  • 19:17

    Dačić se video sa Lavrovom na Ministarskom savetu OEBS-a: Srbi na KiM ugroženi i diskriminisani

    Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas u Skoplju, gde se održava 30. Ministarski savet OEBS-a, da Kosovo nikada neće postati članica te organizacije, kao i da su Srbi ugroženi i diskriminisani što izaziva duboku zabrinutost Beograda.

    Komentarišući navode da je Albanija tražila da tzv. Kosovo bude član OEBS-a, Dačić je rekao da se u toj organizaciji, srećom, odlučuje konsenzusom.

    "Kosovo nikad neće moći da postane članica OEBS-a zato što se Srbija sa tim neće saglasiti", poručio je Dačić.

    Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

  • 18:46

    Prvi susret Dačića sa novim šefom diplomatije Crne Gore

    Prvi susret ministra spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i novoimenovanog ministra spoljnih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića održan je danas na marginama ministarskog sastanka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Skoplju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

    Kako prenosi Tanjug, šefovi diplomatije razgovarali su o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama, geopolitičkim pitanjima, stanju u regionu i drugim ključnim temama od značaja za građane dveju zemalja.

    Dačić je izrazio zadovoljstvo većim stepenom saradnje zvaničnika i institucija Srbije i Crne Gore i istakao da je neophodno raditi i na dodatnom jačanju ekonomske saradnje i infrastrukturnom povezivanju.

    On je naglasio da će Srbija nastaviti da promoviše stabilnost u regionu, vodeći politiku mira i saradnje na zapadnom Balkanu, kao i da ostaje posvećena daljem razvoju dobrosusedskih odnosa sa Crnom Gorom.

    Dačić i Ivanović su izrazili očekivanje da će dve zemlje sva otvorena pitanja nastaviti da rešavaju dijalogom na uzajamno prihvatljiv način, jer su dobri odnosi Srbije i Crne Gore, osim za njihove građane, važni i za sveukupnu stabilnost u regionu.

  • 18:42

    Ambasador Ukrajine: Ne možemo da gradimo budućnost sa onim ko nam je oteo zemlju

    Ukrajinski ambasador pri OEBS-u Jevgenij Cimbaljuk je u obraćanju na 30. ministarskom samitu OEBS-a u Skoplju izrazio zahvalnost svim zemljama što podržavaju Ukrajinu u borbi za slobodu protiv Rusije, koja, kako je rekao, doprinosi i odbrani budućnost OEBS-a.

    Cimbaljuk je delegatima pokazao i pet žitarica koje je Rusija spalila iranskim dronom, navodeći da je Rusija do sada uništila stotine hiljada tona žitarica, zbog čega je, kako je naglasio, mnoge porodice širom sveta ostale bez hrane.

    "Svetu je potrebna vakcina protiv pokušaja upotrebe hrane kao oružja", naglasio je Cimbaljuk, prenosi makedonski portal Libertas.

  • 16:57

    Lavrovljevo "ostavite me na miru" upućeno ukrajinskoj delegaciji koja je napuštala salu

    Kratak prekid današnjeg govora Sergeja Lavrova i zahtev da ga ostave na miru bilo je upućeno ukrajinskoj delegaciji koja je ustala i pošla ka izlazu iz sale gde se održavao sastanak ministara OEBS-a.

    Kako piše ukrajinski portal "Evropejskaja pravda", pozivajući se na svoje dopisnike, članovi ukrajinske delegacije hteli su da napuste salu na početku obraćanja ruskog ministra. U tom trenutku Lavrov je govorio o žalosnom stanju OEBS-a.

    Govor je držao na ruskom jeziku, ali se kolegama obratio na engleskom.

    "Molim vas ostavite me na miru. Hvala", rekao je.

    Na osnovu prenosa njegovog govora ne može se utvrditi kome se obraća.

  • 16:42

    Lavrov sa kolegama iz Severne Makedonije i Malte

    Lavrov se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem i sa ministrom spoljnih poslova Malte Janom Borgom, prenosi TASS.

  • 16:16

    Dačić se sastao sa sekretarkom Ministarstva za Evropu i inostrane poslove Francuske

    "Na marginama ministarskog sastanka OEBS u Skoplju razgovarao sam sa državnom sekretarkom Ministarstva za Evropu i inostrane poslove Francuske Lorans Bun o odličnom nivou bilateralnih odnosa dveju zemalja i izuzetnoj dinamici političkog dijaloga", naveo je srpski šef diplomatije na svom Instagram nalogu.


    "Tokom sastanka saglasili smo se da se dostignuti nivo sveukupnih odnosa održi i da se nastavi sa njegovim jačanjem, pri čemu je posebno apostrofirano strateško partnerstvo Srbije i Francuske i njegov značaj za dalje unapređenje saradnje u različitim oblastima od obostranog interesa", dodao je.

  • 15:54

    Još sastanaka: Lavrov sa ministrom spoljnih poslova Kazahstana

    Sergej Lavrov održava sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kazahstana Muratom Nurtleuom na marginama Ministarskog saveta OEBS-a.

  • 14:34

    Lavrov odbrusio: Ostavite me na miru!

    Tokom obraćanja šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na sednici Samita ministara spoljnih poslova OEBS-a u Skoplju neko od prisutnih u sali očigledno je upadao u reč ruskom ministru, pa je Lavrov bio primoran da prekine izlaganje i interveniše.

    Naime, Lavrov je govorio o bezobzirnom širenju NATO na Istok, koje je počelo nakon raspuštanja Varšavskog pakta. Međutim, ruskog ministra je neko očigledno ometao sa strane, pa je prekinuo izlaganje i ljutito upitao na engleskom:Možete li me ostaviti na miru, molim vas? Hvala.

  • 13:42

    Kameron: Britanija će nastaviti da podržava Ukrajinu i OEBS

    Šef britanske diplomatije Dejvid Kameron poručio je u Skoplju da će Velika Britanija da nastavi da podržava Ukrajinu i OEBS.

    Kameron je šefovima diplomatija zemalja učesnica 30. samita OEBS-a rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo biti uz Ukrajinu sve dok bude potrebno i da će nastaviti da pruža moralnu, diplomatsku, ekonomsku i vojnu podršku.

    Kako je saopšteno iz britanske delegacije na skopskom samitu OEBS-a, Kameron je rekao i da je Rusija odgovorna za sukob, da su njihove akcije neodbranjive i da je prekršeno svih 10 principa Helsinškog završnog akta, na kojima počivaju odnosi među državama.

    Navodi se da je britanski ministar spoljnih poslova svoje izlaganje zaključio rekavši da je Britanija jasna u podršci OEBS-u i pozvao sve prisutne ministre spoljnih poslova da podrže organizaciju i obezbede njenu budućnost, pozdravljajući preuzimanje Malte predsedavanjem ove bezbednosne organizacije u narednoj godini.

    Kameron je sinoć prisustvovao neformalnoj večeri ministara spoljnih poslova u Skoplju, dok britanski ministar oružanih snaga Džejms Hipi danas učestvuje na ministarskom samitu OEBS-a.

image