Rusija

Zaharova prešla Bugare: Zatvorili nebo za nju, ona ipak došla

Uprkos nečuvenoj zabrani da se ne avionu, već osobi u avionu zabrani da bude u vazdušnom prostoru Bugarske, ruska delegacija, zajedno sa Zaharovom, stigla je preko Grčke u Skoplje
Zaharova prešla Bugare: Zatvorili nebo za nju, ona ipak došlawww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Bugarske vlasti zatvorile su vazdušni prostor za Mariju Zaharovu, portparolku ruskog Ministarstva spoljnih poslova, koja je zajedno sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i ostalim pripadnicima ruske delegacije trebalo da otputuje u Severnu Makedoniju na sastanak OEBS-a.

Zbog toga ruska delegacija je stigla u Skoplje ali izmenjenom rutom - ne preko Bugarske, već preko Grčke. Zaharova je u objavi na Telegramu istakla da je ovo prvi put u "našoj istoriji da su zvanične vlasti zabranile da se u vazdušnom prostoru nalazi ne avion, već čovek u avionu", kako piše u zvaničnoj noti bugarskog Ministarstva spoljnih poslova. 

"Ništa nije rečeno o tome da li mogu da preletim Bugarsku bez aviona ili da li je za to moguće iskoristiti svemirski prostor", ironično je prokomentarisala ona.

Ona je podsetila da je vazdušni saobraćaj regulisan odredbama Čikaške konvencije o međunarodnoj civilnoj avijaciji iz 1944. godine i dodala da stoga evropske sankcije i nisu mogle da zabrane prolazak aviona u kojem se ona i drugi članovi ruske delegacije nalaze.

Ipak, bez obzira na to, Bugarska se odlučila da izda zabranu na šta portparolka ruskog MSP-a kaže:

"Ne radi se samo o gluposti, nego o opasnoj gluposti nekog spletkaroša u strukturama vlasti Bugarske. Da li su razmišljali o tome da će stvoriti opasan svetski presedan? Mislim da ne. Ko je dao pravo nepismenim činovnicima iz Sofije da brukaju bugarski narod? Inače, mi smo već u Skoplju".

image