Ekonomija

Španska ministarka finansija nova predsednica Evropske investicione banke

Nova šefica EIB-a biće zadužena za usmeravanje milijardi evra zajmova velikim infrastrukturnim projektima širom Evrope i obnovi Ukrajine
Španska ministarka finansija nova predsednica Evropske investicione bankeGetty © Kevin Dietsch / Staff

Španska ministarka finansija Nadija Kalvinjo biće nova predsednica Evropske investicione banke (EIB), saglasile su se danas zemlje članice EU.

Kalvinjo bi trebalo da dužnost predsednice banke, sa sedištem u Luksemburgu, preuzme 1. januara, kada istićče mandat aktuelnom predsedniku EIB Verneru Hojeru, prenosi "Politiko".

Kalvinjo je novinarima u Briselu rekla da će EIB imati "još važniju ulogu u budućnosti da finansira zelenu tranziciju kako bi pružila finansijsku podršku obnovi Ukrajine i podržala ulogu Evrope u svetu".

Tokom nadmetanja za lidera EIB, koje je trajalo proteklih nekoliko meseci, jedna od protivkandidatkinja Kalvinjo bila je Margrete Vestager, koja je uzela odsustvo sa dužnosti evropske komesarke za digitalnu agendu i konkurenciju.

Nova šefica EIB-a biće zadužena za usmeravanje milijardi evra zajmova velikim infrastrukturnim projektima širom Evrope i igraće ključnu ulogu u obnovi Ukrajine i obezbeđivanju finansiranja za klimu u godinama koje dolaze.

Odluka da se socijalističkoj kandidatkinji sa juga EU dodeli mesto šefa EIB mogla bi da utiče na druge "tezge" koje će se deliti nakon evropskih izbora u junu, navodi briselski portal.

Kalvinjo je imala podršku dve najmoćnije zemlje EU - Nemačke i Francuske kojima Vestager nije odgovarala.

image