Svet

Evropska investiciona banka meta sajber napada

Napad je usledio nakon što su ruski hakeri grupa "Kilnet", "Revil" i "Anonimus Sudan" najavili akcije na finansijske institucije Zapada zbog podrške Ukrajini
Evropska investiciona banka meta sajber napadawww.globallookpress.com © Annette Riedl

Evropska investiciona banka (EIB) bila je meta sajber napada iza kojeg navodno stoje ruski hakeri koji su pre nekoliko dana zapretili da će srušiti finansijski sistem Zapada, prenosi britanski "Telegraf".

Portparol EIB-a je potvrdio da se banka trenutno suočava sa sajber napadom koji utiče na dostupnost nekih njenih veb-stranica, da rade na rešavanju problema, ali i dodao da iako imaju informacije o grupama koje preuzimaju odgovornost za incident, neće spekulisati na tu temu.

Naime, napad je usledio nakon što su ruski hakeri grupa "Kilnet", "Revil" i "Anonimus Sudan" najavili akcije na finansijske institucije Zapada zbog podrške Ukrajini, najpre blokadu SVIFT-a, a na meti su im i evropske i američke banke, te američki FED.

U objavi na Telegramu naveli su da "bezumnicima treba pružiti otpor po formuli 'nema novca – nema oružja – nema kijevskog režima'".

EIB je razvojna banka Evropske unije i u vlasništvu je država članica. Na njenim računima pohranjeno je više od 500 milijardi evra.

Grupu "Kilnet" stručnjaci za sajber bezbednost povezuju s vlastima Ruske Federacije, a ranije ove godine pomenuti hakeri su preuzeli zasluge za seriju napada usmerenih na NATO i američku Stratešku vazdušnu komandu (SAC).

image