Ekonomija

Bugari se ipak predomislili: Srbiji i Mađarskoj ukidaju takse na ruski gas

Vladin potez u oktobru da uvede namet za smanjenje profita ruskog "Gasproma" izazvao je zabrinutost zbog visokih cena i poremećaja u snabdevanju širom jugoistočne Evrope
Bugari se ipak predomislili:  Srbiji i Mađarskoj ukidaju takse na ruski gas© Танјуг/Димитрије Николић

Vlada Bugarske obustaviće porez na tranzit ruskog gasa koji prolazi kroz tu zemlju, a koji se odnosi i na Srbiju.  Reč je o nametu koji je na snazi od sredine oktobra, a koji je izazvao osude Srbije i Mađarske koje dobijaju gas tranzitnim gasovodom iz Bugarske strahujući da bi dodatne troškove platili potrošači ili da bi "Gasprom" mogao da u potpunosti prekine protok gasa.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potvrdila je da su od bugarskih kolega dobili informaciju da će biti ukinute takse na tranzit ruskog gasa, koji ide za Srbiju i Mađarsku.

"Dobra vest iz Bugarske, svakako čekamo još i zvanične potvrde, ali smo se donekle i nadali da će to biti ishod", rekla je Đedović Handanović za Tanjug.

Istakla je da nije bilo uporišta u postojećim pravilima za uvođenjem tih taksi i da se Mađarska upravo i pozivala na pravila EU.

"Ja sam sa kolegom Peterom Sijartom o tome i razgovarala prilikom njegove poslednje posete Beogradu i poslali smo i zvanični upit iz Srbije prema Energetskoj zajednici, a onda oni prema Evropskoj komisiji", rekla je ministarka.

Kako je rekla, Mađarska je poslala i direktan upit po tom pitanju Evropskoj komisiji.
Đedović Handanović je rekla da su tako i Srbija i Mađarske protestovale zbog uvođenja taksi i navela da i presedani od ranije, kada su u pitanju Italija ili gas iz Alžira, pokazuju da su takve odluke bile odbačene kao neosnovane od Evropske komisije.

Bugarska je polovinom oktobra uvela dodatne takse na uvoz i transport ruskog gasa u iznosu od 20 bugarskih leva (oko 10 evra) po megavat času. Takse su stupile na snagu 13. oktobra, a njihov cilj, kako je tada rekao premijer Bugarske Nikolaj Denkov nije bio povećanje cena gasa za Srbiju i Mađarsku, već smanjenje profita "Gasproma". Srbija i Mađarska dobijaju ruski gas, od 1. januara 2021. godine, kroz krak Turskog toka koji je nazvan Balkanski tok.

Vladajuća koalicija Bugarske planira da ukine kontroverzne takse na tranzit ruskog gasa preko njene teritorije, jer nastoje da poboljšaju veze sa kolegama iz Evropske unije i pridruže se šengenskoj zoni za putovanja bez viza.

Vladin potez u oktobru da uvede namet za smanjenje profita ruskog "Gasproma" izazvao je zabrinutost zbog visokih cena i poremećaja u snabdevanju širom jugoistočne Evrope. Dok Bugarska tek treba da naplati od klijenata svog mrežnog operatera, mađarske vlasti su to označile kao "neprijateljski korak" i pozvale na istragu EU o toj odluci.

Bugarska će izmeniti zakone kako bi opozvala porez sve dok ne pronađe pristup širom EU za njegovu primenu, rekli su novinarima u ponedeljak Bojko Borisov i Kiril Petkov, obojica bivši premijeri, a sada lideri dve najveće stranke u zemlji.

"Ne bi trebalo da propustimo ovu šansu zbog poreza. Dobrosusedski odnosi su uvek preovladali, tako će i ostati" rekao je Borisov.

Sofija već dugi niz godina nastoji da se pridruži šengenskoj zoni, ali je za tu odluku potrebno odobrenje svih članica EU. Holandija i Austrija oklevaju da prihvate Bugarsku, navodeći njene probleme sa vladavinom zakona i kontrolom granica. 

image