Ekonomija

Kad ima volje, ima i načina: Rusija bi mogla da pređe na rublje u trgovini sa Italijom

Novi mehanizam, koji bi trebalo da počne da se primenjuje od februara, će omogućiti ruskim kompanijama da kupuju italijansku robu koja je dozvoljena za uvoz u Rusku Federaciju i da je plaćaju u rubljama
Kad ima volje, ima i načina: Rusija bi mogla da pređe na rublje u trgovini sa Italijomwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Italijanska privredna komora u Rusiji dovršava mehanizam koji bi lokalnim kupcima omogućio da italijansku robu plaćaju u rubljama, rekao je predsednik Italijansko-ruske privredne komore. U intervjuu za RIA Novosti, Ferdinando Pelaco je kazao da se očekuje da će mehanizam biti gotov do 14. februara 2024. godine.

"Uvereni smo da ćemo 14. februara ceo mehanizam ponuditi našem upravnom odboru, a od sledećeg dana on će moći da se primenjuje", rekao je Pelaco.

On je pojasnio da će mehanizam plaćanja omogućiti ruskim kompanijama da italijansku robu, koja je dozvoljena za uvoz u Rusku Federaciju, plaćaju u rubljama. Pelaco napominje da i dalje postoje "neki finansijski problemi" koje udruženje privrednika treba da reši, ali da nijedno nije dovoljno izazovno da mehanizam ne bi bio spreman do naznačenog datuma.

Pelaco je ranije objasnio da će novi sistem omogućiti ruskom kupcu da plaća robu u rubljama, a da privrednici mogu taj novac da prebace u Italiju sa svog računa u trećoj zemlji.

"Već smo postigli dogovor sa jermenskom bankom. Nećemo samo kontrolisati plaćanja, već i logistiku. Trenutno su troškovi slanja robe kroz Jermeniju i kroz Evropu manje-više isti. Zemlja nije daleko od Italije, što će nam omogućiti da transparentnije pratimo ceo proces", rekao je Pelaco.

On je takođe napomenuo da je Centralna banka Italije izdala dozvolu za novi mehanizam plaćanja.

Pelaco je u julu prvi put predstavio planove za uvođenje mehanizma plaćanja zasnovanog na rubljama za italijansko-rusku trgovinu. On je tada primetio da je trgovina robom kao što su vino i odeća otežana finansijskim ograničenjima Rusiji, koja je uvela EU u vezi sa Specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, uključujući isključenje njenih banaka iz međunarodnog sistema za razmenu finansijskih poruka SVIFT.

image