Ekonomija

Vlada usvojila Uredbu: Veći iznos vaučera za odmor u Srbiji uz novi uslov

Prijava za vaučere će početi već od 15. januara, a mogu da se koriste već od 15. februara
Vlada usvojila Uredbu: Veći iznos vaučera za odmor u Srbiji uz novi uslov© G.G./ATAImages

Nova tura turističkih vaučera za odmor u Srbiji stiže polovinom januara, ali će njihova vrednost biti duplo veća nego prethodnih godina. Vlada Republike Srbije usvojila je danas Uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera povećava sa 5.000 na 10.000 dinara.

Prijava građana za korišćenje vaučera u Srbiji počinje od 15 januara 2024.
godine na šalterima Javnog preduzeća "Pošta Srbije" na teritoriji cele zemlje.

"Pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti, lica starija od 65 godina koja ne ostvaruju pravo na penziju, kao i zaposleni sa primanjima do limita koji je povećan na maksimalnih 80.000 dinara mesečno", saopštili su iz Ministarstva turizma i omladine.

Takođe, prijavljivanje ugostitelja koji su zainteresovani da učestvuju u sistemu
dodele vaučera će biti omogućeno preko sistema E-turista od 31. decembra, a prva lista ugostitelja će biti objavljena na sajtu Ministarstva turizma i omladine 8. januara. Krajnji rok za korišćenje vaučera je 20. novembar 2024. godine.

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će vrednost besplatnih turističkih vaučera za odmor u Srbiji biti povećana sa 5.000 na 10.000 dinara i da će biti podeljeno 100.000 vaučera.

"To je velika vest i za naše penzionere i za nezaposlene, kao i za ljude sa nešto skromnijim primanjima. Sad više nećemo ići sa 100.000 vaučera po 5.000 dinara, već ćemo povećati vrednost vaučera na 10.000 dinara. Tako da će svi moći da dobiju te besplatne vaučere od 10.000 dinara", rekao je Vučić za Pink.

Naglasio je da je će naši građani moći to da iskoriste u nekoj od naših banja i drugim turističkim centrima.

"Od Sokobanje, Vrnjačke banje, Prolom banje, Lukovske, Kuršumlijske banje, Zlatibora i svih ostalih naših divnih mesta u Srbiji", rekao je Vučić.

Prijava za vaučere će početi već od 15. januara, a mogu da se koriste već od 15. februara, tako da svi koji planiraju da konkurišu za ovu subvenciju već sada mogu da planiraju odmor i biraju svoju destinaciju.

Građani, prema podacima Ministarstva turizma, najviše vole da putuju u Sokobanju, Vrnjačku Banju, na Zlatibor, u Gornju Trepču ili u Sijarinsku banju.

Ko ima pravo na vaučere za odmor?

Uslovi za prijavljivanje za vaučere su isti kao i prethodnih godina, osim što će prag za visinu plate, kako je najavio predsednik, biti podignut. To znači da će "popust" za odmor moći da dobiju svi koji zarađuju manje od 80.000 dinara mesečno, dok je do sada granica bila plata do 70.000 dinara

Osim njih, korisnici ove pogodnosti mogu biti penzioneri, nezaposleni koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa identičnim primanjima, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i studenti. Ono što je poslednji put promenjeno jeste da i stariji od 65 godina koji nisu penzioneri mogu da učestvuju u dodeli vaučera.

Vaučeri se koriste isključivo u svrhu smeštaja i njime se ne mogu plaćati pića, zdravstvene i druge usluge, kao ni boravišna taksa. Vaučer se može koristiti za usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera u trajanju od najmanje pet noćenja.

Projekat podsticanja razvoja domaćeg turizma sprovodi se od 2015. godine.

image