Ekonomija

Nemačka: Plutajući LNG terminali duplo skuplji nego što je planirano

Troškovi izgradnje plutajućih terminala uz pomoć kojih treba nadoknaditi odsustvo ruskog plavog energenta, procenjeni na tri milijarde evra, trebalo bi da se udvostruče
Nemačka: Plutajući LNG terminali duplo skuplji nego što je planiranowww.globallookpress.com © Hauke-Christian Dittrich

Nabavka i održavanje plutajućih terminala za tečni prirodni gas (LNG) koštali su Nemačku najmanje tri i po milijarde evra više nego što je planirano. Trenutno je za te potrebe odvojeno oko 6,56 milijardi evra budžetskih sredstava, što verovatno neće biti dovoljno, potvrdili su "Špiglu" iz Ministarstva ekonomije.

Od kako su uveli sankcije na ruske energente Nemci pokušavaju da nađu alternativne načine za dovođenje prirodnog gasa u Nemačku. Plutajući gasni terminali su najlakša opcija budući da mogu biti na raspolaganju znatno brže od fiksnih terminala. Prva dva bi trebalo da budu puštena u rad krajem ove godine ili početkom 2023.

Budžetom za 2022. za potrebe izgradnje četiri terminala planirano je 2,94 milijarde evra. Međutim, zbog velike potražnje sada se pominje šest terminala. S tim da su prva dva morala da se zakupe na 15 godina umesto na 10, što je takođe uticalo na porast cene troškova.

Dodatni novac se koristi za "projekte koji su suštinski značajni za nemačku energetsku bezbednost za predstojeću zimu", prenosi "Špigl". Bez pouzdanog snabdevanja gasom relevantni delovi industrije bili bi ugroženi sledeće godine.

image