Svet

Orban: Čime ćemo zameniti ruski gas?

Mađarski premijer kritikovao novi plan Evropske komisije o zajedničkoj kupovini prirodnog gasa
Orban: Čime ćemo zameniti ruski gas?AP © Tanjug/AP Photo/Markus Sćreiber

Mađarski premijer Viktor Orban oglasio se na Tviteru kako bi kritikovao novi plan Evropske komisije o zajedničkoj kupovini prirodnog gasa.

"Najnoviji plan Brisela me podseća na vremena kada smo zajedno kupovali vakcine. To je sporo i skupo. Radujem se pravoj diskusiji na predstojećem samitu Saveta Evrope", napisao je on.

Orban je dodao da uprkos tome što svi govore da je ruski gas loš, niko ne kaže koja je najbolja zamena za njega.

"Kažu mi da je ruski gas loš. Kažu da treba da prestanemo da ga kupujemo. Ali niko nam ne govori čime možemo da ga zamenimo. Ne za pet godina, već sutra. Moramo da upravljamo svojom ekonomijom, to je očigledno", naglasio je mađarski premijer.

Orban je više puta naglasio da su Mađarskoj i Evropi i dalje potrebni ruski gas i nafta zbog čega se on neće pridružiti sankcijama protiv Rusije. On je istakao da upravo te sankcije već stvaraju ozbiljne posledice.

Evropska komisija je ove nedelje predložila novi paket mera za borbu protiv energetske krize. Konkretno, planira se obavezna zajednička kupovina 13,5 milijardi kubnih metara gasa kako bi se skladišta popunila do zime i stvorio mehanizam za ograničavanje previsokih cena. O ovim predlozima moraju se složiti sve zemlje EU.

image